Ventileren

Een duurzaam gebalanceerd ventilatiesysteem

 

Vraag adviesgesprek aan

Gezonde lucht, comfortabel wonen met een ClimaLevel ventilatiesysteem

Een duurzaam ventilatiesysteem van ClimaLevel is een steeds vaker voorkomende oplossing in nieuwbouwhuizen. Vroeger waren huizen niet goed geïsoleerd en door kieren en gaten kon voldoende frisse, vaak koude, lucht naar binnen. Tegenwoordig zijn woningen steeds beter, bijna luchtdicht, geïsoleerd. Dit vraagt wel extra aandacht voor een goede ventilatie in huis. 

In een ruimte die niet of onvoldoende geventileerd wordt, ontstaat langzaam een tekort aan zuurstof en een teveel aan koolzuurgas CO2 . Mensen ademen immers zuurstof in en koolzuurgas (CO2) uit. Slechte ventilatie in huis is een belangrijke veroorzaker van allergische reacties als benauwdheid, hoofdpijn en zelfs astma. Vooral kinderen zijn daar extra gevoelig voor. Cruciaal is dat uw woning permanent wordt geventileerd. Dag en nacht, zonder onderbreking. ClimaLevel biedt uitkomst voor het ventileren van uw nieuwbouwwoning of -kantoor door diverse ventilatiesystemen aan te bieden door vloerventilatie toe te passen. 

Waarom is een goed ventilatiesysteem belangrijk?

Niet alleen de ventilatie in huizen is iets om nauwlettend in de gaten te houden. Het binnenklimaat en de luchtkwaliteit van kantoorgebouwen en klaslokalen is namelijk ook zorgwekkend en kan leiden tot het zogenaamde 'sick building syndrome'. Een lage luchtkwaliteit wordt onder andere gekenmerkt door een hoge concentratie CO2. Deze hoge concentratie CO2 kan bijvoorbeeld leiden tot concentratiestoornissen en klachten zoals hoofdpijn of vermoeidheid. Zonder voldoende ventilatie kan dit leiden tot gezondheidsklachten en een hoger ziekteverzuim (iets wat natuurlijk niet wenselijk is voor uw bedrijfsvoering). 

Het ‘ sick building syndrome ’ kreeg bekendheid tegen het einde van de vorige eeuw. De ventilatiesystemen met luchtbehandeling raakte namelijk veel sneller vervuild dan werd gedacht. Door gebrek aan, of uitgesteld (filter-)onderhoud werden gebouwen als ziekmaker ervaren. Ook het ventilatiesysteem reinigen kan het ‘ sick building syndrome ’ voorkomen. 

Hoe werkt een ventilatiesysteem in huis?

Een goed werkend ventilatiesysteem is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Een ventilatiesysteem zorgt namelijk voor een continue toevoer van frisse lucht en afvoer van vervuilde lucht in uw woning of kantoorpand. Het helpt om vocht, schadelijke stoffen, geuren en allergenen te verminderen. Bovendien draagt het bij aan het behoud van een optimale luchtkwaliteit. 

Er zijn verschillende ventilatiesystemen die in woningen en kantoorpanden worden gebruikt, maar de meest voorkomende zijn gebalanceerde ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW). Deze systemen bestaan uit een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatie-units die strategisch zijn geplaatst in uw gebouw. Het ventilatieproces begint met de toevoer van verse buitenlucht. De WTW zuigt buitenlucht aan en filtert deze om stofdeeltjes en pollen te verwijderen. De gefilterde ventilatielucht wordt vervolgens via kanalen naar verschillende ruimtes in het gebouw geleid. Tegelijkertijd wordt de vervuilde binnenlucht afgevoerd. In de keuken, de badkamer en het toilet zijn afzuigpunten in het plafond geplaatst die de vochtige en vervuilde lucht naar buiten afvoeren. De afgevoerde (vieze) lucht wordt niet vermengd met de verse buitenlucht om de luchtkwaliteit te waarborgen.  

Om een ventilatiesysteem optimaal te laten functioneren, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren. Filters moeten vervangen en kanalen moeten worden gecontroleerd op eventuele verstoppingen. Kortom, een ventilatiesysteem zorgt voor een gezonde en frisse leef- en werkomgeving door de toevoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht. Een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) is een goede keuze vanwege de energie-efficiëntie.   

Wat is de beste ventilatie in huis?

En zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het bepalen van de beste ventilatie. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het type ventilatiesysteem dat het meest geschikt is. De twee meeste voorkomende zijn mechanische ventilatie en gebalanceerde ventilatie (WTW). Daarnaast is het belangrijk om de grootte, indeling en functie van het gebouw in overweging te nemen. Het ventilatiesysteem moet voldoende capaciteit hebben om het volledige gebouw van frisse lucht te voorzien. Een specialist kan u helpen bij het bepalen van de juiste dimensionering van het systeem. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een ventilatiespecialist om de beste ventilatieoptie voor uw gebouw te bepalen. Zij kunnen uw specifieke behoeften en omstandigheden evalueren en een systeem aanbevelen dat optimaal aansluit bij uw situatie.  

Wat kost een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem is een waardevolle investering voor een gezond binnenklimaat in uw gebouw. De kosten van een ventilatiesysteem variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type ventilatiesysteem, de grootte van uw gebouw en de specifieke installatievereisten.

Het meest voorkomende ventilatiesysteem, gebalanceerde ventilatie, begint in een kleine woning meestal bij €4.000 en kan oplopen tot €9.000. Dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de woning. In grotere woningen en kantoorpanden kan dit bedrag gemakkelijk in de tienduizenden euro’s oplopen. Dit is ook weer afhankelijk van de capaciteit, het merk en andere factoren.  

Gebalanceerde ventilatie in huis of op kantoor

Met het ventilatiesysteem van ClimaLevel wordt een gebalanceerde ventilatie in huis gegarandeerd en is een gezonde comfortabele leefomgeving gewaarborgd. Zo hygiënisch, dat het zelfs geschikt is voor CARA patiënten en verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. Vanzelfsprekend kost ventileren met een ventilatiesysteem energie. Dankzij de toepassing van het principe van een warmteterugwinsysteem (ventilatiesysteem D) in combinatie met ClimaLevel vloerventilatie, wordt het energieverbruik drastisch beperkt. Door het overdragen van warmte in de winter en koelte in de zomer aan de verse, binnenkomende buitenlucht, wordt met een minimum aan energie goede ventilatie met vloerventilatie voor uw nieuwbouw- of renovatieproject gegarandeerd.

Als aanvulling op de ventilatiesystemen van ClimaLevel is PrOxygen ontwikkeld. Dit ventilatiesysteem is ontwikkeld als toevoeging op bestaande ClimaLevel klimaat- en ventilatiesystemen. 

Adviesgesprek of referentiebezoek aanvragen

Vraag hieronder een vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze adviseurs. Zij vertellen u graag alles over de ins en outs van ventileren met een ventilatiesysteem en alles over ventileren met vloerventilatie. Ook is het mogelijk een bezoek te brengen aan een van onze referentieprojecten. Vraag naar de mogelijkheden!

 

Vraag een adviesgesprek aan

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen