ClimaLevel klimaatbeheersingsystemen

''In slechts In vijf stappen over naar een aardgasvrije woning

 

Vraag adviesgesprek aan

Gasloos wonen in vijf stappen

Waarom Gasloos wonen? In Nederland is het al verplicht om gasloos te bouwen bij nieuwbouwprojecten. Je woning gasloos maken is immers de toekomst. Omdat er zo veel mogelijkheden zijn om je woning van het gas te halen, hebben wij een vijfstappenplan gemaakt waarmee je makkelijk en slim een keuze kunt maken voor een aardgasvrije woning.  

Stap 1: Isoleren, Isoleren, Isoleren

De eerste stap bij Gasloos wonen in vijf stappen is je huis isoleren. Je wil de warmte zo lang mogelijk binnenhouden zodat je minder hoeft te stoken. Zo verlaag je de energiekosten en verhoog je het comfort in huis. Bij het isoleren van je woning kun je onder andere denken aan: HR++(+) glas, vloer-, dak-, en gevelisolatie. Nieuwbouwwoningen worden daarentegen steeds beter, bijna luchtdicht, geïsoleerd. Daarom is het erg belangrijk om op te letten op de ventilatie. Daarnaast zijn er diverse subsidies beschikbaar gesteld door de overheid, genaamd: Energiebesparende isolatiemaatregelen SEEH eigenaar én bewoner. 

Stap 2: Lage temperatuurverwarming

Zodra de woning goed geïsoleerd is, komt lage temperatuurverwarming al snel om de hoek kijken. Hierbij stroomt het water met een lagere aanvoertemperatuur (max. 55°C) door het systeem. Met lage temperatuurverwarming zorg je dat je verwarmingssysteem veel efficiënter draait. Dat merk je niet alleen in je portemonnee, maar het is ook nog eens goed voor het milieu. Wil je weten hoe lage temperatuurverwarming werkt en wat de voordelen ervan zijn? Bekijk dan onze blog over lage temperatuurverwarming. Wil je liever weten of jouw woning geschikt is voor lage temperatuurverwarming? Neem dan contact op met een klimaatadviseur of installateur. Er zijn namelijk verschillende duurzame systemen die werken op lage temperatuurverwarming.  

Stap 3: Vervang je cv naar een warmtepomp

De warmtepomp is de meest logische stap naar gasloos wonen. Het apparaat haalt zijn energie uit een duurzame bron, zoals buitenlucht of aardwarmte. In vakjargon wordt dit ook wel met 'all-elektric' aangeduid, wat betekend dat je woning volledig op elektriciteit leunt. Een warmtepomp wordt doorgaans gecombineerd met een boiler en buffervat. De boiler zorgt voor het opslag van warm tapwater, omdat de warmtepomp in één keer veel warm tapwater kan maken. Het buffervat zorgt ervoor dat de warmtepomp constanter kan draaien. Dit brengt niet alleen rust in het systeem, maar zorgt er ook voor dat het warme tapwater nog elektrisch wordt na-verwarmd. Wil je weten welke soorten warmtepompen er zijn en wat de verschillen ertussen zijn? Link dan op de knop hieronder:

 

Lees meer over verschillende soorten warmtepompen

 

Stap 4: Koken met inductie en Zonnepanelen

Nu je woning is voorzien van een duurzame warmtevoorziening, kan de volgende gasverbruiker worden aangepakt: het gastoestel of gasoven. Het gasverbruik van het gastoestel en gasoven is misschien maar een fractie van het totale gasverbruik, maar je wil toch graag van het gas af. Elektrisch koken is het meest geschikte alternatief en wordt ook steeds vaker toegepast. Inductie kookplaten geven in korte tijd veel warmte waarbij niet de kookplaat maar de pan wordt verwarmd. Belangrijk om te vermelden is dat je bij koken met inductie een krachtige elektriciteitsaansluiting nodig hebt. 

Omdat je warmtepomp en inductie kookplaat een redelijke hoeveelheid elektriciteit verbruiken is het verstandig om te kijken naar zonnepanelen. Met zonnepanelen zet je zonne-energie om in elektriciteit. Zo zorg je zelf voor je eigen energie en ben je niet afhankelijk van het elektriciteitsnetwerk. Dat is goed voor de portemonnee en het milieu. Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp zorgen daarnaast voor een aanzienlijke vermindering in CO2 uitstoot. 

Stap 5: Van het gas af

Gebruik je nu helemaal geen gas meer? Dan hoef je alleen nog maar het gas af te sluiten. De aardgasaansluiting kan nu worden verwijderd. Let op! Hier zijn nog wel vaak kosten aan verbonden. En gefeliciteerd, je woning is nu helemaal gasloos oftewel aardgasvrij. Je hebt deelgenomen aan een duurzamere toekomst.

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Heb je vragen over het gasvrij maken van je bestaande of nieuwbouwwoning? Vraag dan direct een adviesgesprek aan met één van onze adviseurs. Zij vertellen u graag alles over gasloon wonen en de mogelijkheden hiervan. Daarnaast is het altijd mogelijk om een bezoek in te plannen bij uw renovatieproject of kom langs in onze showroom om u te laten informeren. Vraag ons naar de mogelijkheden hiervan!

 

Vraag adviesgesprek aan

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Nog liever niet van het gas af? Zet een warmtepomp naast je CV-ketel

Zijn de bovenstaande stappen niet mogelijk in je woning? Dan kun je ervoor kiezen om een warmtepomp naast je (bestaande) CV-ketel te zetten. Dit wordt ook wel een hybride opstelling genoemd. Hiermee verwarm (en eventueel koel) je de woning met een warmtepomp en springt de CV-ketel bij als de warmtepomp tekort schiet. Het plaatsen van een warmtepomp is vaak al zonder al te veel aanpassingen te realiseren. Om de juiste warmtepomp te kiezen is het goed om een warmteverliesberekening te maken, zowel voor renovatie als voor nieuwbouw. Hiermee weet je zeker dat je de juiste warmtepomp kiest voor je woning.  

Wat kost gasloos wonen? En is gasloos wonen goedkoper?

Nu je woning aardgasvrij is gaan je totale maandelijkse energiekosten naar beneden. Je hebt immers geen aardgas meer nodig. Er is echter wel een andere post die omhoog gaat, namelijk de stroomrekening. Op kengetallen kun je met gasloos wonen een energiebesparing tot wel 70% realiseren. Daar is wel een vrij grote investering voor nodig, zo is een investering van 20.000 al snel gemaakt. Dat verdient zich echter op de lange termijn wel weer terug. Daarnaast levert gasloos wonen ook nog een boel andere voordelen met zich mee, van energiebesparing tot een gezonder binnenklimaat.

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen