Bungalow te Oisterwijk

Gefaseerd verbouwen? Mogelijk met ClimaLevel!

In Oirschot is een grote verbouw van een bungalow gerealiseerd. Het gaat om een verbouw die je eigenlijk als nieuwbouw mag beschouwen. De eigenaar van de woning heeft vrijwel de hele bungalow zelf aangepakt. Hij was op zoek naar een klimaatoplossing waarmee je kunt koelen zonder airco én was er de wens om gefaseerd te bouwen. 

Referentie Bungalow Oirschot
Referentie bungalow te Oirschot. 

Installatie-opstelling Techniek Tussenwoning te OdiliapeelOptimaal comfort met ClimaLevel

De eigenaren hebben gekozen voor het innovatieve ClimaLevel vloersysteem in de bungalow. Met het ClimaLevel systeem is er geen koudeval meer bij het glaswerk, wordt er in iedere ruimte optimaal geventileerd en verdient de installatie zichzelf terug vanwege de hogere efficiëntie van het verwarmingssysteem.     

„Wij vinden dat extra comfort en een hogere efficiëntie wat geld mag kosten.”  

Ervaring bewoners

Waarom is er gekozen voor het ClimaLevel systeem? „We waren op zoek naar een oplossing voor een geïntegreerd koelsysteem en we zochten naar een verwarmingssysteem met lage aanvoertemperaturen.'', zegt de eigenaar. „De cv-ketel en de radiatoren moesten eruit. Dan ga je op zoek naar alle mogelijke klimaatinstallaties. We hebben in die tijd veel alternatieven overwogen en ook traditionele systemen overwogen. Wat ons vooral aansprak is dat met ClimaLevel de levensduur van je warmtepomp wordt verlengd en de efficiëntie van de klimaatinstallatie hoger ligt. Wij vinden dat de investering dan ook iets hoger mag zijn.''   

„Wat ons vooral aansprak is dat met ClimaLevel de levensduur van je warmtepomp wordt verlengd.”  

Verschil ten opzichte van standaard vloerverwarming

Door de unieke werking van het vloersysteem is de reactiesnelheid met ClimaLevel aanzienlijk sneller dan traditionele vloerverwarming. Binnen een uur is de ruimte al op temperatuur. De voordelen van ClimaLevel op een rijtje:

  • • Geen tocht of trek meer. Ook geen koude val meer
  • • Sneller dan traditionele vloerverwarming, al binnen 20 minuten op temperatuur
  • • Zuiniger dan traditionele vloerverwarming met warmtepomp (minimaal 20%)
  • • Aanzienlijk hoger koelvermogen ten opzichte van traditionele systemen (7-9 graden Celcius)
  • • Gezonder: altijd gezonde ventilatielucht. In combinatie met PrOxygen zelfs bosluchtkwaliteit 
  • • Investering: goedkoopste systeem kijkend naar de Total Cost of Ownerschip
  • • BENG gecertificeerd: het enige afgiftesysteem dat een BENG certificering heeft
  • • Duurzaam, energiezuinig en milieubewust 

ClimaLevel Nederland levert de meest duurzame oplossing voor het binnenklimaat in woningen, maar ook in utiliteit, zoals in kantoren, hotels, scholen, ziekenhuizen, etc. Het systeem kan op iedere warmtebron aangesloten worden, zoals een CV-ketel of palletkachel, maar idealiter een warmtepomp omdat dit apparaat ook kan koelen. 

De installatie

De bungalow is voorzien van een aan/uit Nibe F1245-10PC water/water warmtepomp voor de levering van verwarming en koeling. ClimaLevel adviseerde deze warmtepomp. ''De warmtepomp is voorzien van ingebouwde passieve koeling en heeft ook een ingebouwd RVS-boilervat. Hierdoor hoeft er geen boiler naast gezet te worden en ook losse koelmodules hoeven niet aangesloten te worden.'' We passen de warmtepompen van Nibe vaak toe vanwege de jarenlange ervaring en service. Ook met het monitoren en beheren van de warmtepomp op afstand kunnen we storing voorkomen voordat de bewoners het merken.

Dat er een grondgebonden water/water warmtepomp moest komen, daar was de eigenaar al van overtuigd. ''Een lucht/water warmtepomp werkt tegenstrijdig, het werkt tegen de natuurwetten in: in de zomerperiode gaat er een compressor aan om te koelen en in de winterperiode bij koud weer ga je warmte opwekken. Daarmee is een water/water warmtepomp technisch een betere en mooiere oplossing, ook al is de investering hoger.''     

Bij de warmtepomp is ook een buffervat van Nibe toegepast. In eerste instantie was er een Nibe UKV 100 liter geadviseerd. Maar omdat tijdens het bouwtraject een overstap naar domotica (automatiseren van processen en handelingen in huis) werd gemaakt, is er uiteindelijk een groter buffervat van 300 liter toegepast. Op deze manier kan er in iedere ruimte een aparte temperatuur worden ingesteld met een domotica systeem.  

Ventilatielucht

Voor de hoog rendement warmteterugwinunit (WTW) is gekozen voor een Domekt R-500-V C6. De luchtbalanskast is voorzien van een warmtewiel. Doordat het warmtewiel naast warmte ook vocht accumuleerd, wordt er tegelijkertijd ook vocht uit de woning teruggewonnen. Het vocht wordt dan aan de warmte binnenlucht onttrokken en weer via de toevoerlucht de woning ingestuurd.  

Er wordt in de bungalow continu 410 m3/h aan verse lucht via de ClimaLevel holle bodemelementen ingeblazen en via de design afzuigventielen in het plafond weer afgezogen. 

Designroosters Referentiewoning te Oirschot
Designrooster ClimaLevel vloersysteem in de woonkamer.

Technische specificaties:

Opgeleverd: Oktober 2022
Bouwteam: Eigenaar bungalow / ClimaLevel Nederland B.V. (installateur) / Hans Michels Bouwkundig teken- en adviesbureau  
Vloer oppervlakte: 223 m²
Warmtepomp: Nibe F1245-10-PC Water/Water  
WTW: Domekt R-500-V C6
Bijzonderheden: Er is gefaseerd gebouwd, waarbij de eigenaar van de bungalow veel werkzaamheden (vrijwel alles) zelf heeft verricht.  

Tekst: ClimaLevel Nederland BV
Fotografie: Laura Oonk Photography

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen