Tussenwoning te Odiliapeel

Gasloos wonen én verdienen aan je energierekening

In het dorp Odiliapeel zijn twee vrijwel identieke nieuwbouwwoningen gebouwd. Het enige verschil: de technische installatie. Toen de twee particuliere eigenaren van de tussenwoning in het dorp Odiliapeel voor de keuze stonden welk systeem in de tussenwoning mocht komen, viel hun oog op het ClimaLevel vloersysteem. In combinatie met een energiezuinige warmtepomp van Nibe en een warmteterugwinunit van Zehnder. Doorslaggevend voor hun keuze was dat het unieke afgiftesysteem niet alleen gasloos en erg energiezuinig kan verwarmen, maar ook een hoog koelvermogen heeft en dat de ventilatie meteen per ruimte geregeld is. 

Referentie Tussenwoning te Odiliapeel
Referentie tussenwoning te Odiliapeel. 

Energievergelijking met de buren

De bewoners van de woning verbruiken ongeveer 3.200 kWh per jaar en leveren zo'n 3.418 kWh terug. De stroomkosten per maand zijn € 10,- en afgelopen jaar kregen de bewoners €563,- van de energiemaatschappij terug. Er wordt dus verdient op de energierekening! Dit houdt in dat er €2.100 per jaar wordt bespaard ten opzichte van dezelfde woning van de buren. De meerprijs? €11.000,- die al na 9 jaar is terugverdiend

De buren hebben precies dezelfde woning, alleen wordt er verwarmd met een CV-ketel en wordt er geventileerd via roosters in de ramen. De ventilatielucht wordt afgezogen via een mechanische afzuigbox. Er is dus geen warmteterugwinunit en koeling beschikbaar in de woning. Er wordt 1.397 m3 gas en 3.167 kWh stroom verbruikt. De energiekosten? Die liggen op €127,- per maand. 

Installatie-opstelling Techniek Tussenwoning te OdiliapeelVerwarmen, koelen én ventileren via de vloer

Er is een ClimaLevel vloersysteem toegepast in de tussenwoning. Het vloersysteem bestaat uit ventilatie-elementen waar lucht onderdoor stroomt. Daar ontstaat wrijvende lucht, die de rest van de lineaire stralingswarmte, die naar beneden gaat meeneemt. Hierdoor kan de aanvoertemperatuur van de vloerverwarmingsslangen lager zijn. Dit levert een energiebesparing op ten opzichte van traditionele systemen. Het is dus een doorontwikkeling van standaard vloerverwarming. Met een opbouwhoogte van 12,5 centimeter is het systeem het beste in nieuwbouw te plaatsen. Indien de opbouwhoogte het toelaat, kan het systeem ook in renovatie worden toegepast.   

„Hét innovatieve geïntegreerde klimaatsysteem - ClimaLevel is drie-in-één: verwarmen, koelen en ventileren. ”  

De installatie

De tussenwoning is voorzien van een modulerende Nibe F2040-6 lucht/water warmtepomp voor de levering van verwarming en koeling. De keuze voor de warmtepomp is gemaakt door de installateur. Een prima keuze: ''De warmtepomp is breed toepasbaar en ook nog eens stil. We hebben binnen ClimaLevel Nederland al jaren ervaring met de warmtepompen en service van Nibe. Binnen staat een bijpassende VVM 320 binnenunit, waar het 180 liter voorraadvat het warmtapwater levert.  

Voor de hoog rendement warmteterugwinunit (WTW) is gekozen voor een Zehnder ComfoAir Q350. Met een warmteterugwinrendement van 85% en een vochtterugwinrendement van 73% is deze luchtbalanskast zeer geschikt om de hele woning te voorzien van verse ventilatielucht en de vervuilde lucht ook weer af te zuigen. Zo wordt er constant 245 m3/h lucht via de ClimaLevel holle bodemelementen toegevoerd en via het plafond weer afgezogen. Om te kunnen voorzien in de toegenomen stroombehoefte (i.v.m. installatie warmtepomp) is een pv-installatie met 18 panelen geïnstalleerd. 

Ervaring bewoners

Waarom is er gekozen voor het ClimaLevel systeem? „Nou dat is heel eenvoudig”, zeggen de bewoners. „We zochten een oplossing waar comfort centraal staat. Ook al kost het systeem iets meer dan standaard vloerverwarming, we hebben wel vanaf dag 1 een hoog comfort en ook heel belangrijk: zeer lage energiekosten. Zo hebben we na drie jaar al €6.300,- uitgespaard.'' 

„De bij het glas gepositioneerde designroosters werpen vervolgens een luchtgordijn voor de ramen waardoor een optimaal binnenklimaat zonder tocht ontstaat.”  

Designroosters Woonkamer
Designrooster ClimaLevel vloersysteem in de woonkamer.

Technische specificaties:

Opgeleverd: Februari 2020
Bouwteam: ClimaLevel Nederland B.V. (installateur) / Van der Wijs (Architect) / Grobouw (aannemer)
Vloer oppervlakte: 91 m²
Warmtepomp: Nibe F2040-6 Lucht/Water  
WTW: Zehnder ComfoAir Q350
Bijzonderheden: Er wordt verdient aan de energierekening. Zo betalen de bewoners €10,- aan energiekosten per maand en krijgen aan het einde van het jaar €563,- terug van de energiemaatschappij. 

Tekst: ClimaLevel Nederland BV
Fotografie: ClimaLevel Nederland BV

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen