Villa te Zeist

Energieneutrale villa met kantoor 

In het buitengebied van Zeist staat de door Hans Bastianen ontwikkelde energieneutrale villa. Hij was namens BNew Group op zoek naar partners om een energieneutrale villa te realiseren, waarbij het binnenklimaat uiterst comfortabel en ook nog eens zeer duurzaam dient te zijn. ClimaLevel Nederland mocht hier het ClimaLevel vloersysteem toepassen.  

villa zeistscalewidthwzgwmf

Energieneutraal

Hans woont inmiddels ruim een jaar in de woning en de van te voren berekeningen bleken uitgekomen. Over een heel jaar wordt er meer elektra teruggeven aan het net dan dat er wordt verbruikt, aldus Hans: ''We betalen €5 per maand aan onze energieleverancier en krijgen aan het eind van het jaar €60 terug. We zijn dus ook echt budgetneutraal als het om energie gaat.' In veel energieneutrale woningen ben je een slaaf van je huis. Dat is hier niet het geval.''   

„We betalen €5 per maand aan onze energieleverancier en krijgen aan het eind van het jaar €60 terug.”  

De Villa

De villa staat in het buitengebied aan de rand van het ecologische hoofdstuctuur en is ontworpen door Bröring architectuur. De vraag aan Bröring was om een moderne villa te ontwikkelen waarbij alle woonfuncties in één volume geïntegreerd wordt, zonder dat er bijgebouwen op het terrein komen. Daarnaast dienen de verschillende leefruimtes geïntegreerd in elkaar over te lopen, zodat er altijd contact is met de mensen die zich erin begeven. Een uitdaging welke goed is gelukt. 

Installatie / Techniek

Er is geen gasaansluiting aanwezig in de energieneutrale villa. Alle benodigde warmte en koude die niet op een andere manier kan worden gewekt moet worden opgewekt uit elektriciteit. Omdat de villa in een bosrijke omgeving staat is er genoeg haardhout voor handen. De firma Eco2all heeft heatpipes en een houtkachel geplaatst die met een rendement van 93% zijn warmte kan opslaan in een 1000 liter buffervat. Om altijd te kunnen beschikken over voldoende warmte is er naast ook een Nibe ASM 10 lucht/water warmtepomp geïnstalleerd door Campus Installatie Techniek. De Nibe warmtepomp zorg ervoor dat er in de zomer ook gekoeld kan worden. 

ClimaLevel vloersysteem

Om plotselinge temperatuurstijgingen door intredend zonlicht te voorkomen en een ultiem comfortniveau te krijgen is gekozen voor het ClimaLevel vloersysteem. Het toepassen van de ClimaLevel vloer brengt om verschillende aspecten extra comfort in de energieneutrale woning. De intredende verwarmde of gekoelde lucht wordt door de ClimaLevel holle bodemelementen geleid en komt bij de ramen middels de designroosters de verblijfsruimte in. De instromende lucht heeft dus de temperatuur van de vloer: het koelen of verwarmen heeft direct invloed op de temperatuur van de verse lucht in de woning. Temperatuurstijgingen door zonlicht intreding wordt zo makkelijker worden opgevangen. Dit gebeurt geruisloos met een hogere luchthoeveelheid dan het minimale gestelde bouwbesluit.       

„In de winter verwarm je inkomende lucht en in de zomer kan je bijnachtkoeling de koude lucht van buiten gebruiken om te koelen. De vloer dient als warmteaccu waardoor je makkelijker kan spelen met temperatuurschommelingen in de zeer geïsoleerde woning.”  

Eigen ervaring

Hans Bastianen adviseert voor zijn werk bedrijven over duurzame innovaties. Door de loop van de jaren heeft Hans gemerkt dat er veel  technologische mogelijkheden zijn, maar dat ze vaak niet goed samenwerken. Zo ook in energieneutrale woningen. In de praktijk zijn ze vaak niet zo energiezuinig of niet comfortabel. Dit vraagt om een goede afstemming met andere leveranciers. 

„Het huis voelt in de winter, lente, zomer en herfst zeer natuurlijk en comfortabel aan! Ondanks de glazen gevels op het zuiden.”  

Villa te Zeist - Hans Bastianen
Hans Bastianen van BNew Group. Foto: Campus Installatie Techniek.

Technische specificaties:

Opgeleverd: Mei 2017
Vloer oppervlakte: 331 m²
Warmtepomp: Nibe ASM10 Lucht/Water  
WTW: Zehnder ComfoAir Q600, Q450, Q350. 
Bijzonderheden: Er wordt per maand €5 aan energiekosten betaald en aan het einde van het jaar krijgt de eigenaar €60 terug. 

Bouwteam:

Benieuwd naar de energieprestaties na oplevering? Bekijk dan snel de resultaten van de energieneutrale villa

Tekst: Campus & BNew Group & ClimaLevel Nederland 
FotografieCampus & BNew Group

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen