Kantoorpand te Riel

Een 100 jaar oude leerlooierij wordt een kantoorpand

Een gezond binnenklimaat is essentieel voor het welzijn en de prestaties op de werkvloer. Deze 100 jaar oude leerlooierij is gerenoveerd tot modern kantoorpand. Een lastige opgave wat onder uitdagende omstandigheden is gelukt. ClimaLevel Nederland mocht hier het unieke ClimaLevel vloersysteem toepassen, waarbij verwarmen, koelen en ventilatie in één systeem is geïntegreerd. Het ClimaLevel systeem is niet alleen toe te passen in particuliere woningbouw, maar ook in utiliteitsbouw. Met ClimaLevel wordt een optimale ruimte- en werkklimaat gerealiseerd - 365 dagen comfortabel en gezond. 

Kantoorpand Yopar te Tilburg

Het ClimaLevel vloersysteem is geschikt voor elk gebouw dat verwarmd, gekoeld of geventileerd moet worden en heeft haar kwaliteiten al gewezen in meerdere monumentale panden waaronder watertorens. Bij het ombouwen van de oude leerlooierij in Riel naar een kantoorpand, stonden niet alleen de architecten en interieurontwerpers voor bijzondere uitdaging. Ook voor de specialisten van ClimaLevel Nederland was het een bijzonder uitdagend project. 

De klant, YOPAR Holding BV, een inkooporganisatie voor foodproducenten, wilde het pand verbouwen tot een open, transparant kantoorgebouw waarin de medewerkers een prettige en moderne werksfeer zouden ervaren. Daarnaast werd ook veel belang gehecht aan een gezond binnenklimaat - een belangrijke voorwaarde voor de welzijn en prestaties. Deze wensen moesten in overeenstemming worden gebracht met de eisen van monumentbescherming.   

Historische charme behouden

De 100 jaar oude looierij is destijds gebouwd met de bouwwijze van het jaar 1900 en is van groot cultuurhistorisch belang. In overleg met monumentbescherming was het noodzakelijk om het kostbare object te transformeren naar een functioneel kantoorpand met nieuwe technieken zonder afbreuk te doen aan het imposante interieur van het gebouw. Maar zoals op de afbeeldingen is te zien, kon er een oplossing worden gevonden die voor alle betrokkenen bevredigend was. 

Er moest voor veel licht worden gezorgd omdat de afzonderlijke verdiepingen van de oude leerlooierij op zichzelf donker waren. Samen besloten de architect en de interieurarchitect om het historische gebouw volledig te sloten en alleen de massieve spanten en houten balken te behouden. Wat resulteert in een mooi contrast met moderne en glazen elementen. De dakramen laten een mooie daglichttoetreding toe in het open en transparante interieur. De ruwe weerspiegelt de brosse charme van het historische gebouw. In de vergaderruimte worden oorspronkelijke onderdelen van het pand - een mooie herinnering aan het oorspronkelijke doel van de plek.

Techniek onzichtbaar weggewerkt 

Ook installatietechnisch stond er een flink opgave voor de boeg. Het transparante ontwerp met veel glazen wanden en vloeren vroeg om een intelligente oplossing om de techniek onzichtbaar te kunnen huisvesten. Hier kon het vloersysteem van ClimaLevel zijn voordelen perfect demonstreren: aan de ene kant de verwarming, koelen en ventilatie in één geïntegreerd systeem - en er zijn geen radiatoren, airconditioning en ventilatoren benodigd. Anderzijds kan de installatietechniek volledig in de vloer worden weggewerkt. 

Optimale werksfeer

Ondank de uitdagingen was het mogelijk om een optimaal binnenklimaat te creëren in het nieuwe kantoorpand dankzij het innovatieve ClimaLevel vloersysteem. Ook is het een duurzaam systeem: de warmte of koude wordt opgewekt door een lucht/water warmtepomp en naar het ClimaLevel vloersysteem geleid. Door de combinatie van een verwarmings- of koeloppervlakte en de lucht die onder de vloer stroomt, kan er snel en op zeer efficiënte wijze op de gewenste binnentemperatuur worden ingespeeld. De ventilatielucht, die vanuit de warmteterugwinning komt, stroomt het gebouw binnen via de designroosters die voor de ramen zijn geplaatst. Hierdoor wordt er geen tocht ervaren. Het hoofdkantoor zorgt regelmatig voor een wauw-effect voor klanten en zakenpartners van Yopar Holding bv. Daarnaast waarderen de werknemers hun bijzondere werkplek en de open, transparante inrichting.   

Technische specificaties:

Opgeleverd: Maart 2019  
Installateur: ClimaLevel Nederland BV & Installatiebedrijf Denissen
Vloer oppervlakte: 133 m²
Warmtepomp: Nibe F2040-12
WTW: Auerhaan HR Mural 800 (800m³/h) 
Bijzonderheden: de ClimaLevel installatie reageert snel op veranderingen van het binnenklimaat. 

Tekst: ClimaLevel Duitsland en ClimaLevel Nederland
Fotografie: ClimaLevel Nederland

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

kantoorpand yopar

kantoorpand yopar

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen