Ventilatie in scholen

Zodra de scholen weer zijn begonnen komt de vraag naar gezonde ventilatielucht weer naar boven. De luchtkwaliteit van scholen is namelijk nog erg vaak ondermaats. Om te kijken wat we hier tegen kunnen doen worden vragen beantwoordt zoals: 'Hoe creëer je gezonde luchtkwaliteit in scholen?' en 'Op welke manier kunnen we schoolgebouwen voorzien van ventilatiesystemen die de luchtkwaliteit verbeteren?'.

Ventilatie en COVID-19

Onlangs publiceerde het RIVM nog een advies dat dieper inging in de rol van ventilatie bij de verspreiding van corona in het artikel 'Ventilatie en COVID-19'. Hierin wordt onder andere geadviseerd over ventilatie en luchten van publieke ruimtes en andere organisaties:

Ook plaatste de NOS nog een artikel over de verspreiding onder kinderen op scholen met 'Zorgen over opening scholen: Kinderen van 15+ minstens zo vatbaar als volwassenen' waarin het gevaar van verspreiding onder kinderen nog eens wordt belicht. 

Duidelijk is dat goed ventileren altijd een goede oplossing is en dat geldt niet alleen voor corona. Het is vooral lastig omdat je per klaslokaal moet kijken hoe je het technisch aanpakt. 

Mechanische ventilatie in scholen 

Er wordt steeds vaker mechanische ventilatie toegepast in scholen. Helaas schiet hier de ventilatie nog vaak tekort vanwege het slecht onderhouden van het ventilatiesysteem. Zo kunnen de filters verstopt zijn met vuil of regelkleppen die zijn dichtgevallen. Er zijn zelfs nog genoeg scholen die helemaal geen ventilatiesysteem hebben en ventileren door af en toe een raam open te zetten. Wij zien mechanische ventilatie echt als noodzakelijk om een gezonde luchtkwaliteit in school te garanderen. 

Ventilatiesysteem voor schoolgebouwen

Balansventilatie zorgt voor het creëren van een gezonde leeromgeving. Het ventilatiesysteem dat voorzien is van mechanische ventilatie zorgt namelijk voor een perfecte balans tussen de hoeveelheid aangevoerde verse (buiten)lucht en de hoeveelheid afgevoerde vervuilde lucht. Het ventilatiesysteem maakt gebruik van een ventilator, een wtw-systeem en luchtkanalen. Meer weten over wat een wtw-systeem is en hoe een wtw-systeem werkt? Lees het hier!

Aanvullend kan er een luchtbehandelingssysteem worden toegebracht om de verse (buiten)lucht nog eens extra te verschonen. Dit gebeurt op basis van ionisatie, ofwel zuurstofactivering. Met het luchtzuiveringssysteem wordt de lucht op natuurlijke manier gezuiverd. Meer weten over luchtzuivering op een natuurlijke manier? Neem dan contact op met ons of neem een kijkje op de site: www.climalevelnederland.nl/proxygen. Liever persoonlijk advies over gezonde ventilatie in scholen? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Wij helpen u graag verder.  

 

Vraag adviesgesprek aan

Is de luchtkwaliteit echt zo slecht in scholen?

Zo'n 20 tot 25 procent van de scholen heeft op dit moment een ventilatiesysteem die onvoldoende is (bron: De Volkskrant). In de zomer kan de leerkracht nog een raam open zetten, maar in de winter is het klaslokaal afhankelijk van het ventilatiesysteem. In sommige gevallen is er zelfs helemaal geen ventilatiesysteem in het klaslokaal of schoolgebouw aanwezig. Zo'n 75% van de scholen heeft een slecht binnenklimaat dat negatieve gevolgen heeft voor leerkrachten én leerlingen. Denk hierbij aan:

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen