Wat is lage temperatuurverwarming (LTV)? 

15-07-2020

Wanneer er wordt gesproken over duurzaam verwarmen, een optimaal binnenklimaat en het toepassen van een warmtepomp komt lage temperatuurverwarming (LTV) al snel om de hoek kijken. Maar wat is het nu precies en hoe werkt het? In deze blog vertellen wij er alles over.  

Wat is lage temperatuurverwarming?

Lage temperatuurverwarming is een manier om te verwarmen waarbij het warmte-afgiftesysteem werkt met een maximale aanvoertemperatuur van 55°C. Dit houdt in dat het water in de radiatoren, vloer-, wand- of plafondverwarming een stuk lager is dan traditionele verwarming, dat soms wel kan oplopen tot 80°C of hoger. Lage temperatuurverwarming is te koppelen aan vrijwel alle warmte-afgiftesystemen zoals een HR-ketel, warmtepomp, stadsverwarming, etc. 

Waarom lage temperatuurverwarming?

Energiebesparing

De meeste huishoudens in Nederland hebben radiatoren tegen de muur hangen die werken op basis van hoge temperaturen: 70°C tot 90°C. Wanneer er wordt gewerkt met lage temperatuurverwarming is de aanvoertemperatuur lager, werkt je warmte-afgiftesysteem efficiënter en bespaar je dus op je energierekening. Met een warmtepomp bespaar je de meeste energie. Hierbij blijft het belangrijk de woning goed te isoleren om de warmte vast te houden. De woning wordt ook gelijkmatiger verwarmd en voelt comfortabeler aan. Een nadeel is dat het opwarmen van de woning langer duurt dan traditionele radiatoren.    

Comfortabeler en gezond

Lage temperatuurverwarming heeft ook als voordeel dat het comfortabeler wordt ervaren en zorgt voor een gezondere lucht. Vloer-, wand- of plafondverwarming wordt over de hele vloer verspreidt, terwijl traditionele radiatoren slechts verwarmen op bepaalde punten. Zo zijn er ook geen koude hoekjes meer in de woning. Daarnaast zijn er minder sterke luchtstromen door opstijgende warmte, omdat het warmteverschil minder is. Hierdoor is er minder zwevend stof in de lucht waardoor mensen met gevoelige luchtwegen of allergieën dit als prettig ervaren.  

Lage temperatuurverwarming en een warmtepomp als warmtebron

Om de energierekening nog verder te verlagen is het mogelijk om een warmtepomp in combinatie met lage temperatuurverwarming te nemen. Deze milieuvriendelijke manier van verwarmen (en koelen) is dan ook toekomstgericht en kan zorgen voor een stijging in de waarde van de woning. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de woning wel goed geïsoleerd moet zijn.  

Lees hier meer over verschillende soorten warmtepompen

Lage temperatuurverwarming met vloer- en wand- en plafondverwarming afgiftesystemen

Een comfortabel binnenklimaat kan worden gerealiseerd door een combinatie van vloerverwarming en wandverwarming. Daarnaast kan plafondkoeling zorgen voor de benodigde koeling om ook tijdens de warme zomerdag een aangenaam binnenklimaat te krijgen. Zo heb je tijdens ieder seizoen een prettig binnenklimaat. 

 


Wil je graag geadviseerd worden over lage temperatuurverwarming, het plaatsen van een warmtepomp of  het installeren van verschillende klimaatsystemen? Neem dan contact op met één van onze specialisten of vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Zij vertellen alles over de werking, het proces en de toepassing hiervan. 

 

Vraag adviesgesprek aan

Wat zeggen onze klanten

"Wij zijn heel tevreden over Climalevel. Het comfort in onze woning is hoog. Met een intensief huishouden, 5 kinderen en een huisdier is het klimaat prima in balans. En in de zomer heerlijk koel!"

- De heer Mars

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Het ClimaLevel systeem werkt geweldig. We zijn echt super tevreden en helemaal met de service van ClimaLevel. Altijd bereikbaar en ze staan altijd klaar om aanpassingen door te voeren van onze veranderde wensen. Top bedrijf!"

Villa te Numansdorp

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Over het klimaat zijn wij zeer tevreden. Het systeem is zeer comfortabel in de zomer en in de winter. De koppeling met het domotica systeem werkt perfect. In een huishouden met 3 kinderen en een hond is het daarnaast fijn om over een goed ventilatiesysteem te beschikken."

Villa te Amersfoort

 

 

 

 

Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 10 beoordelingen