Het verschil tussen een Lucht/Water en een Water/Water warmtepomp

17-06-2020

Er zijn verschillende manieren om je huis of kantoor te verwarmen of te koelen. Een warmtepomp is een van die mogelijkheden. Een warmtepomp onttrekt warmte uit een bron en komen er in allerlei soorten en maten. In deze blog leggen we twee soorten warmtepompen uit: een lucht/water warmtepomp en een water/water warmtepomp.  

Wat is een Lucht/Water warmtepomp?

Een Lucht/water warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht (zelfs als het buiten vriest) en geeft warmte of koeling af via water in vloerverwarming of radiatoren en/of warm tapwater. Deze warmtepomp bestaat altijd uit een binnendeel én buitendeel. Het buitendeel (een ventilator) haalt warmte uit de buitenlucht en transporteert deze naar de warmtepomp die in huis staat. In het binnendeel wordt de warmte weer doorgedragen naar het afgiftesysteem en/of het tapwatersysteem.   

Lucht/water warmtepomp werking

Wat zijn de voor- en nadelen van een Lucht/Water warmtepomp?

  • Voordeel: goedkoper dan een water/water warmtepomp
  • Voordeel: warmteverlies en koellast berekenen is gewenst 
  • Nadeel: actief koelen kost stroom
  • Nadeel: buitenunit produceert geluid en neemt ruimte in beslag
  • Nadeel: heeft een lagere C.O.P. (coëfficiënt of performance = rendement warmtepomp) ten opzichte van een water/water warmtepomp. De warmtepomp is afhankelijk van de buitentemperatuur

Wat is een Water/Water warmtepomp?

Een Water/Water warmtepomp haalt zijn energie uit de aarde of een waterbron en geeft warmte of koeling af via water in vloerverwarming of radiatoren en/of warm tapwater. In een (gesloten) leidingcircuit wordt water rondgepompt die de temperatuur van de grond aanneemt. In de zomermaanden is de temperatuur van de grond juist koeler dan de buitenlucht, waardoor de aarde het gebouw kan koelen.    

Water/Water warmtepomp werking

Wat zijn de voor- en nadelen van een Water/water Warmtepomp?

  • Voordeel: werkt altijd, ongeacht het weer
  • Voordeel: heeft een hogere/stabielere C.O.P. (coëfficiënt of performance = rendement warmtepomp) ten opzichte van een lucht/water warmtepomp
  • Voordeel: produceert geen geluid en zie je niet 
  • Nadeel: erg duur, met name door de bronboringen
  • Nadeel: warmteverlies en koellast berekenen noodzakelijk

Subsidies voor een warmtepomp

Om het aanschaffen van een warmtepomp aantrekkelijker te maken en duurzaamheid te stimuleren, biedt de overheid financiële hulp in de vorm van subsidies. De hoogte van het bedrag hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen van de warmtepomp. De hoogte van de subsidie ligt tussen de €1.000 en €2.500. Benieuwd of uw (toekomstige) warmtepomp voldoet aan de voorwaarden? Kijk dan eens op de website van de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland.    

Welke warmtepomp is het meest geschikt?

Het selecteren van de juiste warmtepomp kan erg lastig zijn. Daarnaast moet je ook gaan nadenken op welk afgiftesysteem je de warmtepomp wilt aansluiten. Hiervoor zijn diverse duurzame klimaatinstallaties beschikbaar. Liever persoonlijk advies over het selecteren van de juiste warmtepomp? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.

 

Vraag adviesgesprek aan

Wat zeggen onze klanten

"Wij zijn heel tevreden over Climalevel. Het comfort in onze woning is hoog. Met een intensief huishouden, 5 kinderen en een huisdier is het klimaat prima in balans. En in de zomer heerlijk koel!"

- De heer Mars

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Het ClimaLevel systeem werkt geweldig. We zijn echt super tevreden en helemaal met de service van ClimaLevel. Altijd bereikbaar en ze staan altijd klaar om aanpassingen door te voeren van onze veranderde wensen. Top bedrijf!"

Villa te Numansdorp

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Over het klimaat zijn wij zeer tevreden. Het systeem is zeer comfortabel in de zomer en in de winter. De koppeling met het domotica systeem werkt perfect. In een huishouden met 3 kinderen en een hond is het daarnaast fijn om over een goed ventilatiesysteem te beschikken."

Villa te Amersfoort

 

 

 

 

Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 10 beoordelingen