Het belang van ventileren

23-02-2021

Het is voor je gezondheid erg belangrijk om je huis of kantoor goed te ventileren. We brengen, vooral sinds Corona, veel tijd binnen. Helaas worden de meeste woningen en kantoorpanden onvoldoende geventileerd. In deze blog leggen we onder andere uit wat het belang is van ventileren en wat je kan doen om dit te verbeteren.  

Wat is het verschil tussen luchten en ventileren?

Bij luchten zet je meerdere ramen en deuren tegen elkaar open zodat er een stroom van lucht ontstaat. Hiermee wordt de vieze binnenlucht weggeblazen en komt er nieuwe frisse buitenlucht binnen. Bij ventileren wordt er continu frisse lucht aan- en afgevoerd.

Hoe kun je ventileren?

Er zijn twee manieren om je woning te ventileren: met natuurlijke ventilatie of met mechanische ventilatie. 

Ventileren met natuurlijke ventilatie

Het grotendeel, ongeveer 70% van alle woningen, hebben alleen natuurlijke ventilatie en is er geen mechanische ventilatie aanwezig. Er zitten dan ventilatieroosters in de ramen of er wordt geventileerd door de ramen open- of op een kier te houden. Er zijn verschillende ventilatieroosters te verkrijgen, maar de meeste zijn te regelen door ze open of dicht te zetten. Maar er zijn ook andere exemplaren te verkrijgen die zorgen dat je woning snel afkoelt. Het grootste nadeel van ventileren met natuurlijke ventilatie is dat je altijd energie aan het vernietigen bent. In de zomer gaat er te warme lucht de woning in en in de winter gaat er juist te koude lucht de woning in, wat weer invloed heeft op je stookkosten.  

Ventileren met mechanische ventilatie

Met mechanische ventilatie (ookwel een ventilatiesysteem) zorg je dat er altijd verse ventilatielucht in huis wordt verspreid door middel van een buizensysteem. Door de afzuiging gebeurt in de vochtige ruimtes (badkamer en toilet) en ruimtes waar je vieze lucht weg wil zuigen, zoals de keuken. Mechanische ventilatie is erg lastig toe te passen in bestaande woningen, omdat er ruimte benodigd is voor het buizensysteem. Heb je last van geluid, stank of andere overlast? Laat je ventilatiesysteem dan controleren door de installateur. Het schoonmaken van de roosters en het bij tijds vervangen van de filters kan de klachten ook verhelpen én de ventilatiekast beter laten lopen (meer capaciteit en beter rendement). Het ClimaLevel vloersysteem van ClimaLevel Nederland is het meest comfortabele en energiezuinige ventilatiesysteem van Nederland. Met behulp van de ventilatiekast kan het systeem verwarmen, koelen en ventileren. Zo heb je alles in één apparaat. 

Waarom ventileren?

De woningen van vandaag de dag worden steeds beter geïsoleerd. Dit is maar goed ook want dit is een stuk comfortabeler, het zorgt voor een lagere energierekening en zorgt voor minder binnenklimaat problemen. En hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe belangrijker de ventilatie is. We kunnen immers een aantal dagen zonder eten of drinken, maar zonder zuurstof houden we er al snel mee op. Veel mensen vergeten dat je tijdens koud weer ook moet ventileren en zetten de ventilatieroosters dicht, terwijl je altijd verse ventilatielucht nodig hebt. 

„In de slaapkamer is de ventilatie vaak het minste goed.”  

Een ander belangrijk aspect bij ventileren is je gezondheid. Wanneer er te weinig wordt geïsoleerd krijg je sterk verontreinigde lucht met stofdeeltjes, micro-organismen (bacteriën & schimmels) en verontreinigende stoffen. In een vochtig huis komen ook meer allergenen voor zoals huisstofmijt en andere organismen die goed gedijen in vochtige omstandigheden. Vochtige lucht, dus niet alleen in de badkamer maar in het hele huis, wil je dus afzuigen. Een frisse, gezonde toevoer van lucht zorgt niet alleen voor een ideale luchtvochtigheid, maar ook voor een frisse geur in huis. 

De voor- en nadelen van ventileren

Er zijn verschillende voordelen van ventileren:

  • • Altijd verse, gezonde ventilatielucht 
  • • Voorkomt schimmelvorming
  • • Een aanzien hoger comfort 
  • • Verhoging van je energieniveau
  • • Reductie van stof, kiemen, pollen, bacteriën en andere schadelijke stoffen
  • • Geen tocht meer wanneer er wordt gekozen voor mechanische ventilatie

Er zijn ook verschillende nadelen aan ventileren:

  • • Het kost stroom om de ventilatiekast te laten draaien
  • • Onderhoud en filters is benodigd bij mechanische ventilatie
  • • In het pollenseizoen kan de buitenlucht averechts werken
  • • De lucht kan in de wintermaanden te koud zijn

Blijf op de hoogte van ClimaLevel

Meer weten over Duurzaamheid, Energiebesparing, Installatietechniek of gewoon meer weten van ClimaLevel? Schijf je dan nu in voor de nieuwsbrief of volg ons op sociale media voor de mooiste projecten en nieuwste ontwikkelingen:

facebook facebook logo icon camera instagram instagram logo icon linkedin network linkedin logo icon inspiration pinned pinterest social network icon play video vlog youtube youtube logo icon

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen