Tips tegen droge lucht in huis

03-02-2021

Heb je last van droge lucht in huis? Of last klachten die wijzen op droge lucht in huis? Dat kan heel vervelend zijn. Droge lucht kan namelijk voor verschillende klachten zorgen bij mens en dier. Weten wat je hier het beste aan kunt doen? Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet in deze nieuwe blog. 

Wanneer ontstaat droge lucht in huis?

Droge lucht in huis komt vaak voor in de winter. Het wordt kouder buiten en de verwarming wordt harder aangezet. De luchtvochtigheid daalt snel wanneer de verwarming aan staat in combinatie met koude, droge lucht. In lucht zit altijd waterdamp, bij koude lucht minder dan bij warme lucht. Als het buiten kouder wordt, zit er dus minder waterdamp in de lucht. Natuurlijk heeft u verwarming om de lucht warmer te maken, maar deze lucht bevat geen waterdamp. Deze combinatie zorgt dus voor een droge lucht in huis. Om even een vergelijking te maken: een normale luchtvochtigheid ligt tussen de 50% en 60%. In de winter is de luchtvochtigheid ongeveer 30%. Dat is dus een stuk minder dan de ideale luchtvochtigheid. Heb je in de winter bijvoorbeeld eerder last van droge lippen dan in de zomer? Dat komt dus door de droge koude lucht. 

Waarom iets doen tegen droge lucht in huis?

Droge lucht kan klachten veroorzaken, zoals hierboven al aangegeven droge lippen, maar ook een droge keel, prikkelhoest, droge huid, vermoeidheid en hoofdpijn. Het kan ook leiden tot mindere concentratie. Vooral in deze periode waarbij er veelal thuisgewerkt wordt, is dat niet ideaal. Niet alleen bij mensen kan een droge lucht in huis klachten veroorzaken, ook bij dieren is dit mogelijk. Honden of katten kunnen gaan kuchen of u hoort een hoestje. Slecht voor dier en mens, maar ook voor je planten. De bladeren van de planten drogen uit en worden geel. Dit geldt natuurlijk niet voor alle planten, er zijn ook planten die het juist goed doen in een droge omgeving. Het is in ieder geval belangrijk dat u wat aan de droge lucht in huis doet. Lees hier meer tips over het verbeteren van de luchtvochtigheid.

Droge lucht in slaapkamer

Heb je last van droge lucht in de slaapkamer? Dat is het geval wanneer je wakker wordt met droge lippen, een zere keel of droge ogen. Zet vooral geen raam open, want dit werkt niet. Hiermee zorgt je ervoor dat er verse lucht de slaapkamer binnen komt, maar je zorgt er niet voor dat de lucht vochtiger wordt. De lucht van buiten is juist koud en droog. Om droge lucht in de slaapkamer tegen te gaan, kunt je een waterbakje aan de verwarming hangen. Het water zal in de lucht van de slaapkamer verdampen, waardoor de lucht vochtiger wordt. Is de badkamer grenzend aan de slaapkamer? Zet dan de deur open na het douchen, zodat deze vochtige lucht de slaapkamer binnen kan treden. 

Wat te doen tegen droge lucht?

Een bakje water op de verwarming zetten kan naast de droge lucht in de slaapkamer, ook de droge lucht in de rest van het huis tegengaan. Zet ook eens uw schone natte was in de ruimte waar de lucht erg droog is. Zet de verwarming daarnaast ook niet te hoog, een temperatuur van 21 graden is ideaal om droge lucht in huis tegen te gaan. 

Nooit meer droge lucht in huis met ClimaLevel

Met het luchtbehandelingssysteem van ClimaLevel zorgt u voor een gezonde lucht in uw huis en houdt u daarnaast ook nog de luchtvochtigheid op peil. Het luchtbehandelingssysteem PrOxygen zuivert de lucht in uw huis op natuurlijke wijze. Dit wordt gedaan op basis van negatief geïoniseerde ventilatielucht, ideaal voor het reguleren van een optimaal binnenklimaat.

Het ClimaLevel systeem is geschikt om gemakkelijk te verwarmen, koelen én te ventileren. Met ClimaLevel hoeft u zich geen zorgen te maken over een te droge lucht of juist een te vochtige lucht. Met het ClimaLevel klimaatsysteem zorgt u voor een aangenaam leefklimaat en maakt u uw woning ook nog eens een stuk duurzamer.

 

Vraag een adviesgesprek aan

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen