Ventileren met een WTW installatie 

''Alles over ventileren met een WTW installatie''

 

Vraag adviesgesprek aan

Ventileren met een WTW installatie 

13-08-2020

Om je woning of kantoorpand te voorzien van verse ventilatielucht kun je gebruik maken van een warmteterugwinningsunit, ofwel een WTW installatie. Maar wat een WTW nu precies is en hoe het systeem werkt is niet bekend voor iedereen. Daarom vertellen we er graag meer over in deze blog! 

Wat is een WTW installatie?

Om je woning of kantoorpand te voorzien van verse ventilatielucht zijn er verschillende ventilatiemethodes beschikbaar. Een WTW is een balansventilatie met warmteterugwinning op basis van mechanische toevoer en afvoer (systeem D). Een ventilatiemethode waarbij warmte uit de lucht teruggewonnen wordt. Een WTW ventilatiesysteem wordt vaak ingezet bij kantoren, scholen en ziekenhuizen, maar is ook in te zetten in een particuliere woning. Hoeveel verse ventilatielucht de WTW installatie naar binnen moet blazen is afhankelijk van het oppervlakte en het gebruik van de ruimte. Zo heeft een kantoor of school meer verse ventilatielucht nodig dan bijvoorbeeld een kleine woning.

Hoe werkt een WTW installatie?

Een WTW haalt gefilterde verse buitenlucht naar binnen via de warmtewisselaar. De buitenlucht wordt opgewarmd tot het warm genoeg is om de woning of kantoorpand te verwarmen. Tegelijkertijd wordt (oude) vervuilde lucht van binnen naar buiten geleid. Ook de lucht van binnen wordt langs de warmtewisselaar gehaald en wordt voorverwarmd door de restwarmte. Zonder dat beide luchtstromen in aanraking met elkaar komen, vindt er warmteoverdracht plaats. Werking van een WTW installatie

Simpel gezegd wordt de WTW in de winter voorverwarmd met warme binnenlucht, waardoor de WTW de koude buitenlucht voorverwarmdt. Tijdens de zomer werkt dit principe andersom, waarmee je flink veel geld op je energielasten kunt besparen.   

 

Energiebesparing met een WTW installatie

Omdat de ventilatielucht wordt voorverwarmd door de restwarmte hoef je minder hard te stoken en dus het verwarmen van de woning of kantoorpand in koude perioden. Hierdoor is een WTW ventilatiesysteem energiezuinig en duurzaam. Goed voor het milieu én de portemonnee! Daarnaast is een WTW installatie ideaal te combineren met andere duurzame alternatieven zoals zonnepanelen of een warmtepomp. 

Anderen bekeken ook: blog verschillende soorten warmtepompen

Onderhoud van een WTW installatie

Het onderhouden van een WTW ventilatiesysteem is vrij makkelijk: je hoeft alleen ongeveer twee keer per jaar (afhankelijk van de kwaliteit van de aangezogen buitenlucht) de filters te vervangen. De WTW geeft op de display aan wanneer dit moet gebeuren. Vraag bij de leverancier of installateur van het WTW-ventilatiesysteem om nieuwe filters, of neem contact op met een erkend bedrijf dat WTW ventilatiesystemen installeert.    

Waarom is onderhoud van de WTW installatie belangrijk?

Wanneer een gebouw onvoldoende wordt geventileerd, ontstaat er langzaam een tekort aan zuurstof en een teveel aan CO2. Dit komt omdat mensen zuurstof inademen en koolzuurgas (CO2) uitademen. Slechte ventilatie kan ook leiden tot allergische reacties, astma benauwdheid en hoofdpijn. Ook hygiëne is van essentieel belang voor uw gezondheid.  

Wat zijn de voordelen van een WTW installatie?

Wanneer de WTW installatie goed gemonteerd en onderhouden is, brengt een WTW vele voordelen met zich mee zoals:

  • ○ Gezond binnenklimaat
  • ○ Verse ventilatielucht, 24 uur per dag
  • ○ Hoger comfort
  • ○ Goede hygiëne
  • ○ Geen koude luchtstromen meer
  • ○ Energiebesparing
  • ○ Lagere verwarmingskosten
  • ○ Luchthoeveelheid is regelbaar
  • ○ Ventileren zelfs in de zomer wanneer alles dicht is.

Wil je graag geadviseerd worden over ventileren of het plaatsen van een WTW installatie? Neem dan contact op met één van onze specialisten of vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Zij vertellen alles over de werking, het proces en de toepassing hiervan. 

 

Neem nu contact op

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen