Verschil tussen actief en passief koelen met een warmtepomp

Het wordt weer warm in Nederland en de temperaturen lopen buiten flink op. Hierdoor kan de woning soms onaangenaam warm worden. Airco's zijn een oplossing voor de warme zomerdagen, maar ze zijn niet energiezuinig en zien er vaak niet mooi uit.

Een warmtepomp is daarentegen wél een energiezuinig apparaat en kun je 'verstoppen' in een technische ruimte, berging of garage. Een warmtepomp is een veelzijdig apparaat. Zo kun je je huis ermee verwarmen en wordt er sanitair warm water verwarmd. Maar een warmtepomp kan ook koelen. Het soort koeling hangt af van het type warmtepomp. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen actieve en passieve koeling. In deze blog leggen we het verschil tussen beide soorten uit.   

Wat is actief koelen?

Actieve koeling houdt in er met een lucht-/water warmtepomp wordt gekoeld. In koeling gebruikt de warmtepomp de woning als energiebron. Hierbij wordt de warmte onttrokken en afgevoerd naar de buitenlucht. Bij verwarmen wordt het proces omgedraaid. Bij verwarmen onttrekt de warmtepomp energie uit de buitenlucht, zet dit om in warm water en verwarmt hiermee de woning. Het proces van actief koelen moet de compressor in de warmtepomp hard werken. Hoe warmer het in huis is, des te meer energie de warmtepomp gebruikt. Een lucht-/water warmtepomp is dus tijdens hittegolven minder rendabel dan een water-/water warmtepomp (bodemwarmtepomp) die niet afhankelijk is van de buitentemperatuur. 

Wat is passief koelen?

Passieve koeling houdt in dat er met een water-/water warmtepomp (bodemwarmtepomp) op een passieve wijze wordt gekoeld. Passief koelen betekent natuurlijke koeling. De compressor van de warmtepomp staat uitgeschakeld en er wordt koud water uit een bodembron via een warmtewisselaar in de warmtepomp geleidt, die de kou overdraagt aan het water in het afgiftesysteem (bijv. vloerverwarming of plafondverwarming). De bron van de bodemwarmtepomp zit vaak metersdiep in de grond waar een constante temperatuur aanwezig is. Omdat de temperatuur van het water in de grond koel genoeg is, hoeft de compressor van de warmtepomp niet te worden gebruikt. Er staat alleen een circulatiepomp te lopen die het koude water rondpompt van de bron naar het afgiftesysteem. Hierdoor kan er (nagenoeg) gratis worden gekoeld.  

Wat zijn de voordelen van koelen met een warmtepomp?

Het grootste voordeel van een warmtepomp is dat er zowel duurzaam verwarmd als gekoeld mee kan worden zonder het gebruik van een airco. Je moet er alleen wel op letten dat het koelwater niet onder de 16°Celcius wordt, anders heb je kans op condensatie. Een ander voordeel is dat er geen hinderlijke tocht meer ontstaat. Veel mensen ervaren tocht als hinderlijk. 

Wat kost koelen met een warmtepomp?

Wanneer er actief gekoeld wordt met een (hybride) lucht-/water warmtepomp dan werkt de compressor hard om koud water te maken. Qua kosten ben je ongeveer voor een gemiddelde woning rond de €200,- á €230,- kwijt aan extra energie die nodig is om de warmtepomp te kunnen laten koelen. 

Wanneer er passief gekoeld wordt met een water-/water warmtepomp dan hoeft de compressor van de warmtepomp niet te draaien, alleen een circulatiepomp die het water rondpompt. Dit houdt in dat er een beperkte hoeveelheid energie nodig is om de te koelen. Voor een gemiddelde woning ben je dan ongeveer nog geen €50,- kwijt per jaar. Dat is zeer voordelig ten opzicht van andere koelmachines. 

Koelen voordat de warmte de woning binnenkomt

Om een woning goed te kunnen dient de koeling op tijd aan te worden gezet. Nog voordat het binnen warm is, moet de koeling tijdig aanzetten. Begin je pas met koelen wanneer de woning al is opgewarmd, dan kan het lang duren (ongeveer een etmaal) voordat de ruimte weer comfortabel is. Daarnaast is het belangrijk dat je de zon vooral buitenhoudt. 

Wilt u ook een heerlijk koel binnenklimaat in uw huis?

 

Ja! Voor bestaande bouw Ja! Voor nieuwbouw

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen