Energieprestatie - BENG

banner energieprestatie beng

Waar staat BENG voor?

BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen.

Wat is BENG?

Begin 2021 zijn de BENG-eisen ingevoerd. Die eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Dit houdt in dat alle vergunningsaanvragen vanaf 1 januari moeten voldoen aan bepaalde grenswaarden. Zo wordt het wettelijk verplicht op (bijna) energieneutraal te bouwen. We stappen over van de EPC en gaan over naar drie energieprestatie indicatoren. Zo zijn steeds meer nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen energieneutraal. 

Wat zijn BENG-eisen?

Aan de hand van drie eisen wordt de energieprestatie-indicatoren voor bijna energieneutrale gebouwen vastgelegd:

  1. De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
  2. Het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
  3. Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%)

De drie eisen dienen allemaal te voldoen voordat je goedkeuring krijgt. Er zijn verschillende innovaties die bijdragen aan de BENG-eisen. Hierbij kun je denken aan Warmtepompen met zeer hoog rendement, Ventilatiesysteem type D met CO2-sturing per vertrek, duurzame klimaatsystemen, etc.    

Vrijblijvend een adviesgesprek voor BENG vermindering

Heb je vragen over het toepassen van een duurzaam klimaatsysteem die bijdraagt aan een vermindering van de BENG-eisen? Vraag dan direct een adviesgesprek aan met één van onze adviseurs. Zij vertellen u graag alles over de mogelijkheden van uw renovatie of nieuwbouwproject. Daarnaast is het altijd mogelijk om u te laten informeren en om onze klimaatsystemen werkend in onze showroom te zien. 

 

Vraag adviesgesprek aan

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

BENG vervangt de EPC

Elke bouwaanvraag moet sinds 1 januari voldoen aan de BENG-eisen. Voorheen waren dit de EPC eisen. De BENG is gebaseerd op de Trias Energetica, dat bestaat uit een driestappenstrategie om energiezuinig ontwerp te maken. Voorheen kon je bijvoorbeeld veel glas in je woning zetten en de EPC-eis halen door het energieverlies te compenseren met zonnepanelen. Bij de BENG-eisen wordt geen rekening gehouden met het energieverlies van de woning door de gebouwvorm. 

Meer weten over BENG?

Bekijk de website van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) voor meer informatie over de energieprestatie indicatoren BENG.

Meer weten over de TOjuli eis?

Naast de drie BENG-eisen dien je ook rekening te houden met de TOjuli eis bij nieuwbouw. TOjuli staat voor TemperatuurOverschrijding juli en wordt ook wel gezien als de vierde BENG-eis. De TOjuli eis is een aanvullende eis dat het risico aangeeft voor temperatuuroverschrijding. Lees er meer over op deze pagina

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen