Hoe luchtvochtigheid in huis verbeteren?

29-10-2020

Luchtvochtigheid in huis is erg belangrijk. Zowel een te hoge luchtvochtigheid als een te lage luchtvochtigheid kan namelijk een negatieve invloed hebben op de gezondheid. Houd de luchtvochtigheid daarom goed op peil. Wat moet u doen bij een te hoge luchtvochtigheid en wat bij een te lage? 

Waarom is luchtvochtigheid belangrijk? 

Wanneer de luchtvochtigheid in huis goed op peil is, zorgt u voor een gezonde leefomgeving en heeft u minder last van een muffe lucht. Een te hoge luchtvochtigheid kunt u herkennen aan beslagen ramen of spiegels. Met een hygrometer meet u de luchtvochtigheid op. Deze meter geeft duidelijk aan of deze te hoog of te laag is. Een percentage tussen de 40 en 60% wordt als prettig ervaren. Een ruimte met hoge luchtvochtigheid is een perfecte leefomgeving voor bacteriën en schimmels. De aanwezigheid hiervan in uw huis verhogen de kans op klachten zoals allergische reacties en problemen met de ademhaling. Ook kunt u last krijgen van hoofdpijn.

Daarnaast kan een te lage luchtvochtigheid ook negatieve gevolgen hebben op uw gezondheid. Van droge lucht kan men last krijgen van droge ogen of irritaties aan de lenzen. Een droge huid kan een gevolg zijn, maar ook een verminderde weerstand en vermoeidheid door concentratieproblemen. Houd daarom de luchtvochtigheid in huis goed op peil, zodat u leeft in een gezonde omgeving.

Luchtvochtigheid in huis verhogen

De luchtvochtigheid in de winter is een stuk lager in huis dan in de zomer. Ook de lucht die van buiten komt, is minder vochtig dan in de zomer. In de winter verwarmt u uw huis, wat zorgt voor een daling van het vochtpercentage. Luchtvochtigheid in huis verhogen kan al met een luchtbevochtiger. 

U kunt zelf ook beginnen met wat kleine aanpassingen in huis. Schaf bijvoorbeeld luchtzuiverende planten aan of plaats bakjes water boven de verwarming. Het water uit de bakjes zal verdampen en de vochtigheid komt terecht in de lucht. Dit kunt u ook doen door een natte handdoek over de verwarming te hangen. Luchtvochtigheid in huis verhogen is dus al mogelijk met eenvoudige stappen. 

Hoe verlaag je de luchtvochtigheid in huis?

Is er sprake van veel vochtigheid in je huis? Dan wordt het tijd om deze luchtvochtigheid te verlagen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld extra te ventileren wanneer u kookt en doucht. U ziet het vast weleens gebeuren, tijdens het douchen beslaan de ramen en de spiegels in de badkamer. Ventileer daarom extra goed op dit soort plekken in het huis. Heeft u het wasrek met alle was binnen staan? Droog uw was, wanneer dit mogelijk is, buiten of in een droger. Hiermee vermijdt u dat de vochtigheid van de was in de lucht terechtkomt. Een deksel op de pan doen tijdens het koken kan hierbij ook helpen. Luchtvochtigheid in huis verlagen hoeft dus niet per se moeilijk te zijn.

De aanvoer van voortdurend frisse lucht in uw woning is belangrijk. Het is namelijk niet voldoende om even een raampje open te zetten. Als het raam weer gesloten is, is de frisse lucht alweer verdwenen. Een goed ventilatiesysteem zorgt voor de voortdurende aanvoer van frisse lucht. 

Een comfortabel binnenklimaat met ClimaLevel

De luchtbehandelingssystemen van ClimaLevel zorgen niet alleen altijd voor gezonde lucht in de verblijfsruimte, maar houdt ook de luchtvochtigheid op peil, desnoods met een luchtbevochtiger of andere toevoeging op het klimaatsysteem.

Wanneer de binnenlucht moet worden gezuiverd is er ook luchtbehandelingssysteem PrOxygen beschikbaar. Door middel van het luchtbehandelingssysteem PrOxygen wordt de lucht op een natuurlijke wijze gezuiverd in uw huis op basis van voldoende negatief geïoniseerde ventilatielucht. Deze komen in aanraking met de positief geladen deeltjes in de lucht. In combinatie met actieve zuurstof worden de positieve deeltjes verbrand waarbij schoon zuurstof vrijkomt. Zo houd je altijd de luchtkwaliteit in huis op peil. Het PrOxygen luchtbehandelingssysteem is ontwikkeld als toevoeging op de ClimaLevel vloeren. Meer weten?  

 

Lees meer over PrOxygen

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen