Climalevel

Met ClimaLevel heeft u altijd een optimaal binnenklimaat in uw woning of pantoorpand

 

Vraag adviesgesprek aan

Hoe werkt vloerverwarming?

27-04-2021

Vloerverwarming is tegenwoordig de standaard voor het verwarmen van je woning of kantoor, maar veel mensen weten vrij weinig over de werking van vloerverwarming. In deze blog vertellen we meer over de werking, de verschillende soorten en eigenschappen, de kosten en het aanleggen van vloerverwarming.

Vloerverwarming met ClimaLevel

Werking vloerverwarming

Vloerverwarming verwarmd een ruimte met lage temperatuur. De vloer wordt langzaam en gelijkmatig verwarmd door een warmtebron, zoals een CV ketel of een warmtepomp. Hierbij kun je de vloer zien als een grote radiator. De warmtebron zorgt dat het water wordt opgewarmd en door een gesloten buizencircuit stroomt. De verwarmingsbuizen, met een diameter van 16 tot 20 millimeter, worden warm en zo ook de vloer. Het afgekoelde water stroomt via de retourleiding weer terug naar de warmtebron, waar het proces weer opnieuw begint. Het proces zorgt ervoor dat er continu warmte afgegeven wordt tot de gewenste temperatuur is bereikt. 

Dit kun je allemaal regelen en instellen met de thermostaat. Deze meet de kamertemperatuur en geef een signaal om te verwarmen of te koelen. Voor koeling is een warmtepomp benodigd. Het water mag niet warmer zijn dan 45°C á 55°C anders kan de vloer beschadigen. Het water is het circuit mag niet kouder zijn dan 17°C, anders kan er condens ontstaan. 

Eigenschappen van vloerverwarming 

Een opsomming van de eigenschappen van vloerverwarming:

  • • Comfort: de hele ruimte wordt gelijkmatig verwarmd, dit wordt als aangenaam ervaren. Met zoneregeling zorg je ervoor dat je overal in huis de perfecte temperatuur hebt. Daarnaast voelt de warmte van vloerverwarming ook nog eens heerlijk aan de voeten 
     
  • • Zuiniger: traditionele vloerverwarming verbruik ongeveer 20% minder energie dan radiotoren en er zijn zelfs duurzame systemen die tot 70% zuiniger zijn dan radiatoren omdat de CV ketel of warmtepomp geen hoge temperaturen hoeft te leveren. Het rendement van vloerverwarming is dus erg gunstig
     
  • • Langzamer: omdat standaard vloerverwarming met minder hoge temperaturen werkt is het ook traag. Om slechts een graad verschil te krijgen kan vloerverwarming er wel tot drie uur langer over doen dan traditionele verwarmingssystemen. Dit hoeft niet per se nadelig te zijn zolang je je stookgedrag maar aanpast
     
  • • Onzichtbaar: vloerverwarming zit weggewerkt in de vloer. Je ziet dus geen radiatoren meer, waardoor je de gehele ruimte beter kunt benutten. Je interieur kun je zo vrij indelen 
     
  • Minder stof: met vloerverwarming zal het stof in huis zich minder snel verspreiden en reduceert het de kans op huisstofmijt. Dit komt omdat vloerverwarming werkt met stralingswarmte. Er is met stralingswarmte nauwelijks luchtverplaatsing. Mensen die last hebben van stof of allergieën hebben hier baat bij. 

Welke soort vloerverwarming kiezen?

​Er zijn eigenlijk twee soorten vloerverwarming. Vloerverwarming met warm water en elektrische vloerverwarming. De werking van vloerverwarming met warm water hebben we eerder al behandeld. Deze vorm wordt vaak toegepast als hoofdverwarming. Elektrische vloerverwarming wordt vaker toegepast als bijverwarming in bijvoorbeeld de badkamer. Beide systemen werken met een eigen aparte thermostaat waarmee je de temperatuur kan regelen.  

Vloerverwarming aanleggen

De best behaalde resultaten haal je met vloerverwarming op basis van een slakkenhuis legpatroon. Hierbij liggen de aanvoer- en de retourslangen langs elkaar. De gehele oppervlakte/ruimte krijgt hierbij dezelfde temperatuur en wordt de warmte mooi verdeeld. Bekijk hieronder de afbeelding van een ideaal legpatroon:

Legpatroon slakkenhuis met vloerverwarming
Ideale warmteverdeling: slakkenhuispatroon

Afstand vloerverwarmingsslangen

Ook de afstand waarmee de vloerverwarmingsslangen uit elkaar liggen is van belang. Gebruik je de vloerverwarming bijvoorbeeld als hoofdverwarming of als bijverwarming? De afstand van de slangen wordt doorgaans aangetoond met hart-op-hart (h.o.h.). Dit is de afstand tussen het middenpunt (het hart) van bijvoorbeeld een vloerverwarmingsslang en het hart van een andere slang. 
Simpel gezegd: de onderlinge afstand tussen de vloerverwarmingsslangen in centimeters. Zo kunnen er geen fouten worden gemaakt bij het leggen en liggen alle slangen even ver uit elkaar. Hieronder staan een opsomming van de verschillende hartheden: 

  • • 10cm afstand tussen de verwarmingsslangen bij 10 vierkante meter: voor hoofdverwarming
  • • 15 cm afstand tussen de verwarmingsslangen bij 15 vierkante meter: voor bijverwarming met bijvoorbeeld radiatoren
  • • 20cm afstand tussen de verwarmingsslangen bij 20 vierkante meter: voor extra bijverwarming.

Vloerverwarmingsslangen met ClimaLevel
Vloerverwarmingsslangen met ClimaLevel 

Kosten vloerverwarming

De prijs van vloerverwarming kan nogal verschillen. Het berekende vermogen en oppervlakte spelen hier een grote rol bij. Een grote woning of kantoorpand is vaak goedkoper per vierkante meter dan een kleinere woning. Prijzen voor het materiaal variëren tussen de € 30 en € 60 per vierkante meter, waarbij er ook rekening mee moet worden gehouden tussen de kwaliteit van het materiaal (bijvoorbeeld de groepsverdelers), de montagetijd en de afwerking. Naast standaard vloerverwarming bestaan er ook duurzame vloersystemen waarmee je ook kan koelen en ventileren. Dit kost iets meer in aanschaf, maar bespaart je wel aan energiekosten en verhoogt je comfort.   

Vrijblijvend ontwerp voor jouw woning of kantoorpand?

Vraag direct een gratis ontwerptekening aan. Onze specialisten vertellen u graag alle ins en outs van het toepassen van vloerverwarming in combinatie met duurzame apparaten. Geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. 

 

ontvang een gratis ontwerptekening

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen