Wilt u uw huis koelen zonder airco? Dan is een klimaatsysteem wellicht een goede oplossing. Verkoeling in huis is niet alleen mogelijk met een airco: er zijn vele alternatieven mogelijk. Creëer een gezond binnenklimaat waar u niet verkouden wordt van de droge lucht en ga voor een duurzame oplossing. Waarom is het beter om uw huis te koelen zonder airco?
Uw huis koelen zonder airco brengt veel voordelen met zich mee. Een airco verbruikt namelijk veel energie. Gebruikt u vaak de airco? Dan loopt uw energierekening aardig op, airco’s verbruiken namelijk veel energie. Vaak maken de units ook lawaai, waar geluidsoverlast in huis kan veroorzaken. Een airco past daarnaast ook niet bij uw interieur, ze zijn over het algemeen niet mooi en staan in de weg. De lucht die uit de airco komt is koud en zorgt voor een lagere luchtvochtigheid. Dit komt doordat de lucht wordt afgekoeld door middel van een koud verdamperblok. De vocht die in die lucht zit condenseert hierdoor, wat een koele droge lucht als resultaat heeft. Deze lucht wordt de ruimte in geblazen en kan een negatief effect hebben op de gezondheid.
De ideale luchtvochtigheid in een ruimte ligt tussen de 45% en 60% RV. Met RV wordt de relatieve luchtvochtigheid in procenten bedoeld. Wanneer de luchtvochtigheid lager is dan 40% kunnen er gezondheidsklachten ontstaan, zoals verkoudheid, irritaties aan neus, ogen en slijmvliezen.
Bij het gebruik van een airco kunnen er grote temperatuurverschillen ontstaan tussen de ruimte waar de airco staat en andere ruimtes. Vooral in de warme zomermaanden kan er een groot verschil zitten tussen bijvoorbeeld uw woonkamer met airco en de buitenlucht. Deze verschillen kunnen zorgen voor verkoudheid.
Door aanschaf van het ClimaLevel systeem heeft u geen airco meer nodig: zo heeft u verkoeling, verwarming en ventilatie in huis. Met dit vloersysteem streept u gelijk alle eerdergenoemde nadelen weg. Het is duurzaam, stil en onzichtbaar doordat het gemonteerd wordt in de vloer. Alleen de ventilatieroosters blijven zichtbaar. Ook heeft u geen last van de droge lucht met het ClimaLevel systeem, want naast koelen en verwarmen, ventileert het systeem ook. Het ventilatiesysteem heeft daarnaast speciale luchtfilters die zorgen voor optimale luchtkwaliteit.
We hebben hieronder op een rijtje gezet waarom u uw huis het beste kunt koelen zonder airco door middel van een vloersysteem:
Wilt u alle voordelen van het ClimaLevel vloersysteem zien? Bekijk de voordelen dan hier.
Heeft u een bestaande woning of kantoorpand en heeft u interesse in een optimaal binnenklimaat door vloerverwarming, vloerkoeling én ventilatie? ClimaLevel helpt u graag. Neem gerust contact op en we bespreken vrijblijvend de mogelijkheden.
Beoordeling: 4,6/5 - 10 beoordelingen
Is de warmte al binnen, maar wilt u ervoor zorgen dat de warmte uit huis gaat? Dit kunt u doen door de zonwering omhoog te halen. Veel mensen denken dat de zonwering de warmte ook tegenhoudt wanneer de zon niet schijnt, maar dit is niet waar. Als het warm is buiten en u heeft de zonwering nog naar beneden, dan blijft de warmte juist onder de schermen. Haal de zonwering daarom omhoog wanneer de zon niet meer schijnt.
Het kan ook helpen door de lucht te bevochtigen. Wanneer de lucht wat vochtiger is, werkt dit verkoelend. Doe dit door bijvoorbeeld vochtige doeken op te hangen. Schijnt de zon niet meer? Maak de buitenmuren dan nat. Ook dat heeft een verkoelende werking.
Het is wel zo prettig als uw slaapkamer koel is, wanneer het buiten tropisch warm is. Niemand vindt het prettig om 's nachts niet te kunnen slapen van de warmte. Om uw slaapkamer koel te houden is het belangrijk om uw slaapkamer te verduisteren en afgesloten te houden. Zorg ervoor dat er geen warme lucht naar binnen kan komen. Meer tips lezen? Lees hier onze blog over koel slapen tijdens warme nachten.
Als het buiten erg warm is en de warme lucht al naar binnen is gedrongen, is het vaak lastig om de warme lucht weer uit uw huis te krijgen. 's Nachts koelt het af, dus zet vooral 's nachts de ramen open om koele lucht binnen te krijgen. Probeer ook zo weinig mogelijk gebruik te maken van elektrische apparaten die warmte opwekken, denk hierbij aan televisies, computers, keukenapparatuur enzovoort. Hoe minder warmte er uitgeblazen wordt van de apparaten, hoe beter.
Wanneer op warme zomerdagen het kwik boven de 25 graden stijgt, wordt het ook binnenshuis al gauw onaangenaam warm. Met een airco zorg je ervoor dat er een aangenaam binnenklimaat ontstaat. Wanneer je geen airco tot je beschikking hebt, is het koel houden van je huis lastiger, maar zeker niet onmogelijk. Zorg dat er zo weinig mogelijk warmte je huis binnenkomt. Dit doe je door overdag alles potdicht te houden en direct zonlicht te weren. Dit doe je door planten en bomen te plaatsen die direct zonlicht blokkeren, alle gordijnen dicht te houden, buitenzonwering te gebruiken en te kiezen voor ramen met zonwerend glas. Wanneer het 's nachts afkoelt, is het belangrijk dat je juist dan de ramen openzet zodat de warmte uit de woning trekt.
Mocht je wel vloer- of plafondverwarming hebben, kan dit ook helpen bij het verkoelen van je woning. In plaats van warm water door de leidingen van de vloer- of plafondverwarming te laten stromen, kan je in de warme zomermaanden ook koel water door de leidingen laten lopen stromen. Hierdoor koelt de de temperatuur in huis en wordt het aangenamer.