Mechanische Ventilatie, wat is het en hoe werkt het?

11-11-2020

Frisse lucht in je woning of kantoorpand is belangrijk. Voor een gezond binnenklimaat is een raam openen niet altijd de juiste oplossing en is mechanische ventilatie juist wel de ideale oplossing. Maar wat is mechanische ventilatie eigenlijk? En hoe werkt het? Daar vertellen we graag meer over in deze blog. 

Wat is Mechanische Ventilatie?

Met mechanische ventilatie creëer je een drukverschil. Dit kan met een ventilator of met een uitgebreid ventilatiesysteem. Mechanische ventilatie wordt vaak toegepast in huizen met hoge isolatiewaarden. Zeker nieuwbouwwoningen zijn vandaag de dag erg goed geïsoleerd. Om toch voor schone (mechanische) ventilatielucht te zorgen is een ventilatiesysteem dus een ideale uitkomst. Eigenlijk forceer je dus afvoer van vervuilde lucht met mechanische ventilatie. De verse lucht zal worden aangevoerd door roosters in de ramen, luchttoevoerkanalen, naden of kieren, of vloer ventilatiesysteem.  

Hoe werkt Mechanische Ventilatie?

Ventileren met een ventilatiebox staat in verbinding met een of meerdere buizen. Naast mechanische ventilatie is er ook de zogenaamde balansventilatie. Dit is een andere vorm van mechanische ventilatie. Balansventilatie zorgt niet alleen voor de afvoer van vervuilde lucht, maar ook voor (dezelfde hoeveelheid) verse buitenlucht. Dit is altijd in balans, vandaar de naam balansventilatie. Hier zit meestal ook een warmteterugwinningsunit, ofwel een WTW installatie in. De WTW installatie zorgt dat de koude buitenlucht wordt opgewarmd met de afgevoerde binnenlucht. In de winter gebeurd precies het tegenovergestelde. Zie ook de volgende blog over WTW installaties:

Anderen bekeken ook: blog Ventileren met een WTW installatie

Voordelen Mechanische Ventilatie

Mechanische ventilatie zorgt niet alleen voor een gezond binnenklimaat, maar brengt ook andere voordelen met zich mee:

  • ○ Altijd toevoer van frisse ventilatielucht
  • ○ Vocht wordt afgevoerd: vocht en schimmels maken geen kans
  • ○ Vieze lucht wordt afgevoerd
  • ○ Warmte wordt ook afgevoerd (in de zomer)
  • ○ Lagere energiekosten (door warmtegeleiding) 

Mechanische Ventilatie kopen

Meestal is de installateur, groothandel of klimaatexpert de aangewezen partij om mechanische ventilatie of een WTW installatie van te kopen. Het vervangen van de ventilatiebox gebeurd meestal om de 10 jaar, tenzij het apparaat nog goed functioneert uiteraard. De gemiddelde levensduur van een WTW installatie ligt ongeveer op 15 jaar. Het vervangen van de ventilatiebox is meestal niet zo heel prijzig. De WTW installatie kan aan de andere kant wel duurder uitvallen, afhankelijk van de hoeveelheid lucht dat er verplaatst moet worden. Bij het vervangen van apparaten of onderdelen is het verstandig om meteen ook de luchtkanalen te laten reinigen, omdat er door de jaren heen stofophoping kan zijn ontstaan. Het onderhoud van het ventilatiesysteem kan meestal ook worden verricht door de installerende partij. 

Een comfortabel binnenklimaat met ClimaLevel

Wel eens gehoord van ventileren via de vloer? Met het ClimaLevel vloersysteem brengen wij frisse, gezonde lucht in de verblijfsruimte via de vloer en zuigen wij de vieze lucht weer naar buiten. Wanneer de binnenlucht nog eens extra moet worden gezuiverd is er ook luchtbehandelingssysteem PrOxygen beschikbaar.  

Liever een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze adviseurs? Neem contact met ons op. Wij vertellen u graag alles over de ins en outs van ventileren met een ventilatiesysteem met vloerventilatie. Ook is het mogelijk een bezoek te brengen aan een van onze referentieprojecten. Vraag naar de mogelijkheden!

 

Lees meer over ventileren via de vloer

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen