Wat is Mechanische Ventilatie?
Met mechanische ventilatie creëer je een drukverschil. Dit kan met een ventilator of met een uitgebreid ventilatiesysteem. Mechanische ventilatie wordt vaak toegepast in huizen met hoge isolatiewaarden. Zeker nieuwbouwwoningen zijn vandaag de dag erg goed geïsoleerd. Om toch voor schone (mechanische) ventilatielucht te zorgen is een ventilatiesysteem dus een ideale uitkomst. Eigenlijk forceer je dus afvoer van vervuilde lucht met mechanische ventilatie. De verse lucht zal worden aangevoerd door roosters in de ramen, luchttoevoerkanalen, naden of kieren, of vloer ventilatiesysteem.
Hoe werkt Mechanische Ventilatie?
Ventileren met een ventilatiebox staat in verbinding met een of meerdere buizen. Naast mechanische ventilatie is er ook de zogenaamde balansventilatie. Dit is een andere vorm van mechanische ventilatie. Balansventilatie zorgt niet alleen voor de afvoer van vervuilde lucht, maar ook voor (dezelfde hoeveelheid) verse buitenlucht. Dit is altijd in balans, vandaar de naam balansventilatie. Hier zit meestal ook een warmteterugwinningsunit, ofwel een WTW installatie in. De WTW installatie zorgt dat de koude buitenlucht wordt opgewarmd met de afgevoerde binnenlucht. In de winter gebeurd precies het tegenovergestelde. Zie ook de volgende blog over WTW installaties:
Anderen bekeken ook: blog Ventileren met een WTW installatie
Voordelen Mechanische Ventilatie
Mechanische ventilatie zorgt niet alleen voor een gezond binnenklimaat, maar brengt ook andere voordelen met zich mee:
- ○ Altijd toevoer van frisse ventilatielucht
- ○ Vocht wordt afgevoerd: vocht en schimmels maken geen kans
- ○ Vieze lucht wordt afgevoerd
- ○ Warmte wordt ook afgevoerd (in de zomer)
- ○ Lagere energiekosten (door warmtegeleiding)
Mechanische Ventilatie kopen
Meestal is de installateur, groothandel of klimaatexpert de aangewezen partij om mechanische ventilatie of een WTW installatie van te kopen. Het vervangen van de ventilatiebox gebeurd meestal om de 10 jaar, tenzij het apparaat nog goed functioneert uiteraard. De gemiddelde levensduur van een WTW installatie ligt ongeveer op 15 jaar. Het vervangen van de ventilatiebox is meestal niet zo heel prijzig. De WTW installatie kan aan de andere kant wel duurder uitvallen, afhankelijk van de hoeveelheid lucht dat er verplaatst moet worden. Bij het vervangen van apparaten of onderdelen is het verstandig om meteen ook de luchtkanalen te laten reinigen, omdat er door de jaren heen stofophoping kan zijn ontstaan. Het onderhoud van het ventilatiesysteem kan meestal ook worden verricht door de installerende partij.
Een comfortabel binnenklimaat met ClimaLevel
Wel eens gehoord van ventileren via de vloer? Met het ClimaLevel vloersysteem brengen wij frisse, gezonde lucht in de verblijfsruimte via de vloer en zuigen wij de vieze lucht weer naar buiten. Wanneer de binnenlucht nog eens extra moet worden gezuiverd is er ook luchtbehandelingssysteem PrOxygen beschikbaar.