Tips voor huis ventileren in de zomer

29-03-2022

Tijdens de warme zomermaanden wil je het liefst je huis lekker koel houden. Maar hoe doe je dat? Een belangrijke tip is om je woning goed te ventileren. Maar je wilt natuurlijk ook geen warme lucht je woning binnenhalen overdag. Gelukkig koelt het in de zomermaanden in de avond al een stuk af en willen we juist wél de ramen open hebben om te ventileren. 

Is ventileren ook in de zomer belangrijk?

Tijdens de warme zomermaanden kan de temperatuur in je woning hoog oplopen. Je zou de zon kunnen proberen buiten te houden met zonwering en gesloten gordijnen. Wanneer je goede isolatie toepast hou je de warmte in de zomer ook beter buiten de deur en in de winter profiteer je juist van de lagere energierekening. Een andere manier om je woning lekker koel te houden is door goed te ventileren. Je ramen en deuren dien je overdag gesloten te houden omdat er anders warme lucht in je woning komt. Maar je hoort toch juist dat je veel moet ventileren? Dat klopt. Dit kun je doen door middel van een goedwerkend WTW- of mechanisch ventilatiesysteem

Daarnaast komt bij ventileren komt het onderwerp luchtkwaliteit al snel ter sprake. Wanneer je je woning na enige tijd niet ventileert daalt de luchtkwaliteit en kunnen er gezondheidsklachten ontstaan zoals hoofdpijn en hoesten. Conclusie: het is dus belangrijk om frisse, zuurstofrijke lucht in je woning te laten. Niet alleen in de winter, maar ook in de zomerperiode. 

Gerelateerde blog: Het belang van ventileren

Lees hier de blog   >

Waarom ventileren in huis?

Naast de eerder genoemde gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en hoesten, brengt slechte ventilatie ook een ander probleem met zich mee, namelijk vocht. Wanneer er onvoldoende wordt geventileerd stijgt de luchtvochtigheid en heb je kans op schimmels en vocht. Hiermee loopt je gezondheid nog meer gevaar. Een optimale ventilatiehoeveelheid, maar ook luchtkwaliteit en luchtvochtigheid is dus van belang voor een fijn binnenklimaat. Naast nadelen heeft ventileren ook een aantal voordelen. Zo is voldoende ventilatie gezonder voor je en wordt je minder snel moe. 

Wanneer ventileren?

In de zomerperiode is het overdag warmer en koelt het af in de avonduren. Het is dan ook aan te raden om in de avond een raam open te doen, of de ventilatieroosters in de ramen te openen. Dan wordt er extra geventileerd en komt er koude(re) lucht de woning binnen. Voor een constant aangename ventilatielucht zijn er ook alternatieve manieren, zoals mechanische ventilatie en een WTW-systeem. Hierbij hoef je niet te letten op het tijdstip van ventileren, want dit wordt dan automatisch gedaan door een ventilatiesysteem. 

Hoe kunt u het beste uw huis ventileren in de zomer?

De gemakkelijkste manier om te ventileren in de zomer is door de ventilatieroosters te openen in de avond. Maar zoals eerder genoemd zijn er ook automatische ventilatiesystemen zoals mechanische ventilatie (systeem C) en een WTW-systeem (systeem D).

Bij een ventilatiesysteem C wordt verse lucht op natuurlijke wijze naar binnen gezogen via ramen of muren en wordt de lucht mechanisch weer afgezogen. De afzuiging gebeurt vaak in de zogenoemde 'natte ruimtes' zoals de badkamer, toiletten, maar ook in de keuken wordt vieze lucht naar buiten afgezogen. Een voordeel van is dat er tegenwoordig veel vraaggestuurde ventilatiesystemen zijn. Door de vocht, CO2 of temperatuur te meten in de woning wordt er dan automatisch afgezogen. Automatische afzuiging kan ook door de mechanische ventilatie op de lichtschakelaar van bijvoorbeeld de badkamer aan te sluiten. Een nadeel van een ventilatiesysteem C is dat weersinvloeden vaak een negatief effect hebben en het niet echt een duurzame manier van ventileren is. 

Bij een ventilatiesysteem D wordt verse lucht geheel automatisch naar binnen en naar buiten gezogen. Een ventilatiesysteem D wordt ook wel een WTW-systeem, balansventilatie of een luchtbehandelingskast genoemd. Het systeem is het meest geschikt voor nieuwbouwwoningen die aan de BENG-eisen moeten voldoen. Er is namelijk sprake van warmteterugwinning en zorgt voor een warmteverlies. Het mooie een ventilatiesysteem D is dat je het kunt aansluiten op duurzame systemen waardoor je altijd verse ventilatielucht in je woning hebt op elke gewenste plaats. 

Kelder ventileren in de zomer

Een veelvoorkomend probleem tijdens de zomerperioden is dat je last kunt krijgen van zomercondens in de kelder. Dit ontstaat wanneer de warme zomerlucht in de kelder terechtkomt en zorgt voor een hoog vochtpercentage. Vaak komt de zomerlucht via de trap van boven naar beneden en stroomt het zo de kelderruimte in. Door 24/7 te ventileren is dit probleem op te lossen. Een andere oplossing is door de relatieve luchtvochtigheid in de kelder droger te maken. Denk hierbij aan een ontvochtiger of een airco. Dit zijn echter niet de meest duurzame oplossingen. 

Een aantal aanvullende tips voor ventileren in de zomer

  • •  Heb je ventilatieroosters in de ramen? Zet deze dan s' avonds open zodat er koude(re) lucht de woning binnen kan komen.
  • •  Heb je een ventilatiesysteem? Zorg dan dat deze goed is onderhouden. 
  • •  Zorg dat zowel de rooster als de ventilatiekanalen schoon zijn om voldoende lucht de woning binnen te laten. 
  • •  Bekijk de mogelijkheid voor een balansventilatiesysteem. Deze schakelt in de zomer automatisch een bypass in (buitenlucht gaat dan rechtstreeks naar binnen), welke detecteert wanneer het buiten koeler is dan binnen. 

Continu ventileren met ClimaLevel

Wil je niet alleen tijdens de zomerperioden altijd kunnen ventileren, maar gewoon altijd verse lucht in huis? ClimaLevel biedt hierin de uitkomst. Met dit ventilatiesysteem wordt een gebalanceerde ventilatie in huis of kantoor gegarandeerd. Ventileren met een ventilatiesysteem kost natuurlijk energie, maar door middel van WTW-installatie in combinatie met vloerventilatie wordt het energieverbruik enorm beperkt. Zo is een energiebesparing van 20% tot 70% gegarandeerd met royale ventilatielucht.  

Meer lezen over wat wij kunnen betekenen op het gebied van continu ventileren?

 

Lees meer over ClimaLevel

Blijf op de hoogte van ClimaLevel

Meer weten over Duurzaamheid, Energiebesparing, Installatietechniek of gewoon meer weten van ClimaLevel? Schijf je dan nu in voor de nieuwsbrief of volg ons op sociale media voor de mooiste projecten en nieuwste ontwikkelingen:

facebook facebook logo icon camera instagram instagram logo icon linkedin network linkedin logo icon inspiration pinned pinterest social network icon play video vlog youtube youtube logo icon

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen