Energieprestatie - BENG

Energieprestatie-BENG

Waar staat BENG voor?

BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen.

Wat is BENG?

Begin 2021 zijn de BENG-eisen ingevoerd. Die eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Dit houdt in dat alle vergunningsaanvragen vanaf 1 januari moeten voldoen aan bepaalde grenswaarden. Zo wordt het wettelijk verplicht op (bijna) energieneutraal te bouwen. We stappen over van de EPC en gaan over naar drie energieprestatie indicatoren. Zo zijn steeds meer nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen energieneutraal. 

Wat zijn BENG-eisen?

Aan de hand van drie eisen wordt de energieprestatie-indicatoren voor bijna energieneutrale gebouwen vastgelegd:

  1. De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
  2. Het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
  3. Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%)

De drie eisen dienen allemaal te voldoen voordat je goedkeuring krijgt. Er zijn verschillende innovaties die bijdragen aan de BENG-eisen. Hierbij kun je denken aan Warmtepompen met zeer hoog rendement, Ventilatiesysteem type D met CO2-sturing per vertrek, duurzame klimaatsystemen, etc.    

Vrijblijvend een adviesgesprek voor BENG vermindering

Heb je vragen over het toepassen van een duurzaam klimaatsysteem die bijdraagt aan een vermindering van de BENG-eisen? Vraag dan direct een adviesgesprek aan met één van onze adviseurs. Zij vertellen u graag alles over de mogelijkheden van uw renovatie of nieuwbouwproject. Daarnaast is het altijd mogelijk om u te laten informeren en om onze klimaatsystemen werkend in onze showroom te zien. 

 

Vraag adviesgesprek aan

Wat zeggen onze klanten

"Wij zijn heel tevreden over Climalevel. Het comfort in onze woning is hoog. Met een intensief huishouden, 5 kinderen en een huisdier is het klimaat prima in balans. En in de zomer heerlijk koel!"

- De heer Mars

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Het ClimaLevel systeem werkt geweldig. We zijn echt super tevreden en helemaal met de service van ClimaLevel. Altijd bereikbaar en ze staan altijd klaar om aanpassingen door te voeren van onze veranderde wensen. Top bedrijf!"

Villa te Numansdorp

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Over het klimaat zijn wij zeer tevreden. Het systeem is zeer comfortabel in de zomer en in de winter. De koppeling met het domotica systeem werkt perfect. In een huishouden met 3 kinderen en een hond is het daarnaast fijn om over een goed ventilatiesysteem te beschikken."

Villa te Amersfoort

 

 

 

 

BENG vervangt de EPC

Elke bouwaanvraag moet sinds 1 januari voldoen aan de BENG-eisen. Voorheen waren dit de EPC eisen. De BENG is gebaseerd op de Trias Energetica, dat bestaat uit een driestappenstrategie om energiezuinig ontwerp te maken. Voorheen kon je bijvoorbeeld veel glas in je woning zetten en de EPC-eis halen door het energieverlies te compenseren met zonnepanelen. Bij de BENG-eisen wordt geen rekening gehouden met het energieverlies van de woning door de gebouwvorm. 

Meer weten over BENG?

Bekijk de website van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) voor meer informatie over de energieprestatie indicatoren BENG.

Meer weten over de TOjuli eis?

Naast de drie BENG-eisen dien je ook rekening te houden met de TOjuli eis bij nieuwbouw. TOjuli staat voor TemperatuurOverschrijding juli en wordt ook wel gezien als de vierde BENG-eis. De TOjuli eis is een aanvullende eis dat het risico aangeeft voor temperatuuroverschrijding. Lees er meer over op deze pagina

Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 10 beoordelingen