De TOjuli eis; wat is het?

Lees hier alles over de nieuwe TOjuli eis

 

Vraag adviesgesprek aan

De TOjuli eis; wat is het?

08-05-2021
Nieuwsbericht

Een gezond binnenklimaat is erg belangrijk, daar is iedereen het wel mee eens. Ook is energiezuinig bouwen steeds meer relevant en tevens ook door regelgeving verplicht. Zo is per 1 januari 2021 de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) vervangen door de BENG-eisen. Alle nieuwbouwwoningen, maar ook de utiliteitsbouw moeten aan deze nieuwe eisen voldoen. Naast de BENG-eisen is er een aanvullende eis bijgekomen: de TOjuli eis. Hierover vertellen we graag meer.   

Wat is TOjuli?

Wanneer nieuwbouwwoningen voldoen aan alle BENG-eisen, kan er in de zomer een probleem ontstaan; de woning kan veel te warm worden. Om die reden is aanvullend de TOjuli eis ingevoerd. Dit is een getal dat het risico aangeeft op temperatuuroverschrijding en wordt bepaald aan de hand van de koelbehoefte in de maand juli. TOjuli staat voor: TemperatuurOverschrijding juli. De TOjuli eis kun je zien als een vierde BENG-eis waar rekening mee moet worden gehouden. Er wordt namelijk pas een omgevingsvergunning afgegeven op het moment dat een nieuwbouwwoning aan de BENG-eisen en de TOjuli eis voldoet.  

Nieuwe woningen worden zo energiezuinig mogelijk gebouwd met goede isolatiewaarden om de warmte beter vast te houden. Hiermee neemt de noodzaak om te ventileren en te koelen toe. Zonintreding bij woningen met veel glas heeft een grote invloed op oververhitting. Oververhitting heeft weer een slechte invloed op de gezondheid en kan zorgen voor overlast. In Nederland wordt het nu eenmaal warmer en warmer door klimaatverandering. De gemiddelde temperaturen stijgen net zoals het aantal warme dagen in het jaar. 

Oplossingen voor een lage TOjuli 

Er zijn een aantal oplossingen waarmee je aan de eis van TOjuli kan voldoen:

  • ○ Voorkomen dat er warmte binnenkomt: dit is de meest effectieve oplossing om te voorkomen dat de woning opwarmt. De zon buitenhouden kan worden gerealiseerd door het plaatsen van zonwering, de raamgrote aan te passen of het plaatsen van een overstek. 
  •  Warmtepomp met koeling: met een warmtepomp kunt u zowel actief als passief koelen. Bij actief koelen wordt de compressor van de warmtepomp gebruikt om de woning te koelen en bij passief koelen zorgen alleen de circulatiepompen voor koeling. Bij een lucht/water warmtepomp die zijn buitenlucht als bron gebruikt, wordt er altijd actief gekoeld. Bij een water/water warmtepomp (grondgebonden) kan dit zowel passief als actief zijn. 
  •  Warme ventilatielucht weg ventileren: het is mogelijk om de warme lucht 's nachts te laten ontsnappen. Dit kan met een mechanisch ventilatiesysteem of met ventilatieroosters in de ramen. Deze oplossing is redelijk effectief, maar raden wij niet aan. Het is beter om de warmte buiten te houden of om direct te gaan koelen. 

Naast de bovengenoemde oplossingen is er nog de mogelijkheid om een airconditioning toe te passen. Dit kan de temperatuuroverschrijding wegnemen, maar zorgt weer voor problemen bij het voldoen aan BENG-eis twee. Ook is een airconditioning geen duurzame oplossing in onze ogen. 

TOjuli berekenen

De TOjuli eis wordt uitgedrukt in een getal. Hoe hoger dit getal, des te groter het risico op temperatuuroverschrijding. De grenswaarde per 1 januari 2021 voor de TOjuli-indicator is: 1,20 (bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Deze waarde is een indicatiegetal waarmee per oriëntatie van het gebouw (ook wel gevelvlak) inzicht wordt gegeven in het risico op temperatuuroverschrijding in het gebouw. Zo wordt bij een nieuwbouw van tussenwoningen twee waarden berekend en bij een hoekwoning zijn dat er drie. 

Formule berekening TOjuli

De formule voor het berekenen van de TOjuli is als volgt:

TOjuli (in K) = Koudebehoefte (Qc in kWh) x 1.000 / warmteoverdrachtcoëfficiënt transmissie en ventilatie (Hc in W/K) * 744 uur

Bij het berekenen van de waarde wordt de koudebehoefte (Qc) gebruikt als indicatie voor overtollige warmte. De koudebehoefte is gelijk aan het verschil tussen de warmtewinst en het warmteverlies. Bij het berekenen wordt de koudebehoefte gedeeld door de warmteoverdrachtcoëfficiënt transmissie en ventilatie en de lengte van de maand juli in aantal uren (bron: Suncircle). 

Grenswaarde TOjuli niet gehaald?

Wanneer de grenswaarde is overstegen, kun je aan de hand van een dynamisch simulatieprogramma (Gewogen Temperatuuroverschrijding, ook wel GTO) alsnog aantonen dat het risico op oververhitting acceptabel blijft. De grenswaarde voor de GTO is vastgesteld op 450 uur volgens de uitgangspunten van de berekening. Indien de TOjuli eis niet wordt voldaan, zijn er alsnog drie mogelijkheden om deze eis alsnog te halen:

  1. De ontwerper dient het ontwerp aan te passen
  2. Het toepassen van actieve koeling (de TOjuli eis vervalt dan)
  3. Het opstellen van een eerder genoemde dynamische simulatieberekening.

Meer over TOjuli en een gezond binnenklimaat?

Heeft u behoefte aan een vrijblijvend adviesgesprek of een offerte op maat? Neem dan contact op of vul dan het onderstaande contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Mocht u bouwtekeningen hebben van uw nieuwbouwproject, voeg deze dan toe aan het fomulier. We denken graag mee en houden rekeningen met uw wensen en behoefte.

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

 
 

LEES HET NIEUWS: ENERGIEPRESTATIE - BENG

 
 

LEES DE BLOG: WAT IS DUURZAAMHEID EN WAAROM HET ZO BELANGRIJK IS

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen