08-05-2021
Nieuwsbericht
Een gezond binnenklimaat is erg belangrijk, daar is iedereen het wel mee eens. Ook is energiezuinig bouwen steeds meer relevant en tevens ook door regelgeving verplicht. Zo is per 1 januari 2021 de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) vervangen door de BENG-eisen. Alle nieuwbouwwoningen, maar ook de utiliteitsbouw moeten aan deze nieuwe eisen voldoen. Naast de BENG-eisen is er een aanvullende eis bijgekomen: de TOjuli eis. Hierover vertellen we graag meer.
Wanneer nieuwbouwwoningen voldoen aan alle BENG-eisen, kan er in de zomer een probleem ontstaan; de woning kan veel te warm worden. Om die reden is aanvullend de TOjuli eis ingevoerd. Dit is een getal dat het risico aangeeft op temperatuuroverschrijding en wordt bepaald aan de hand van de koelbehoefte in de maand juli. TOjuli staat voor: TemperatuurOverschrijding juli. De TOjuli eis kun je zien als een vierde BENG-eis waar rekening mee moet worden gehouden. Er wordt namelijk pas een omgevingsvergunning afgegeven op het moment dat een nieuwbouwwoning aan de BENG-eisen en de TOjuli eis voldoet.
Nieuwe woningen worden zo energiezuinig mogelijk gebouwd met goede isolatiewaarden om de warmte beter vast te houden. Hiermee neemt de noodzaak om te ventileren en te koelen toe. Zonintreding bij woningen met veel glas heeft een grote invloed op oververhitting. Oververhitting heeft weer een slechte invloed op de gezondheid en kan zorgen voor overlast. In Nederland wordt het nu eenmaal warmer en warmer door klimaatverandering. De gemiddelde temperaturen stijgen net zoals het aantal warme dagen in het jaar.
Er zijn een aantal oplossingen waarmee je aan de eis van TOjuli kan voldoen:
Naast de bovengenoemde oplossingen is er nog de mogelijkheid om een airconditioning toe te passen. Dit kan de temperatuuroverschrijding wegnemen, maar zorgt weer voor problemen bij het voldoen aan BENG-eis twee. Ook is een airconditioning geen duurzame oplossing in onze ogen.
De TOjuli eis wordt uitgedrukt in een getal. Hoe hoger dit getal, des te groter het risico op temperatuuroverschrijding. De grenswaarde per 1 januari 2021 voor de TOjuli-indicator is: 1,20 (bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Deze waarde is een indicatiegetal waarmee per oriëntatie van het gebouw (ook wel gevelvlak) inzicht wordt gegeven in het risico op temperatuuroverschrijding in het gebouw. Zo wordt bij een nieuwbouw van tussenwoningen twee waarden berekend en bij een hoekwoning zijn dat er drie.
De formule voor het berekenen van de TOjuli is als volgt:
TOjuli (in K) = Koudebehoefte (Qc in kWh) x 1.000 / warmteoverdrachtcoëfficiënt transmissie en ventilatie (Hc in W/K) * 744 uur.
Bij het berekenen van de waarde wordt de koudebehoefte (Qc) gebruikt als indicatie voor overtollige warmte. De koudebehoefte is gelijk aan het verschil tussen de warmtewinst en het warmteverlies. Bij het berekenen wordt de koudebehoefte gedeeld door de warmteoverdrachtcoëfficiënt transmissie en ventilatie en de lengte van de maand juli in aantal uren (bron: Suncircle).
Wanneer de grenswaarde is overstegen, kun je aan de hand van een dynamisch simulatieprogramma (Gewogen Temperatuuroverschrijding, ook wel GTO) alsnog aantonen dat het risico op oververhitting acceptabel blijft. De grenswaarde voor de GTO is vastgesteld op 450 uur volgens de uitgangspunten van de berekening. Indien de TOjuli eis niet wordt voldaan, zijn er alsnog drie mogelijkheden om deze eis alsnog te halen:
Heeft u behoefte aan een vrijblijvend adviesgesprek of een offerte op maat? Neem dan contact op of vul dan het onderstaande contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Mocht u bouwtekeningen hebben van uw nieuwbouwproject, voeg deze dan toe aan het fomulier. We denken graag mee en houden rekeningen met uw wensen en behoefte.
LEES HET NIEUWS: ENERGIEPRESTATIE - BENG
LEES DE BLOG: WAT IS DUURZAAMHEID EN WAAROM HET ZO BELANGRIJK IS
Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen