Wat is een goed binnenklimaat op kantoor?

Een goed binnenklimaat op kantoor, dat is het streven van elke ondernemer met een eigen kantoorpand. Dit maakt het werken, zowel voor uzelf als voor uw medewerkers, een stuk prettiger. Maar wanneer mag u eigenlijk spreken van 'een goed binnenklimaat' en misschien nog wel belangrijker: hoe creëert u een goed binnenklimaat op uw kantoor? Dat leest u in deze blog.

Wilt u snel antwoord op uw vraag? Klik hieronder op de vraag om direct naar het antwoord te gaan. 

  1. Wat wordt er bedoeld met het woord 'binnenklimaat'?
  2. Wanneer heeft uw kantoorpand een goed binnenklimaat?
  3. Waarom is een goed binnenklimaat op kantoor noodzakelijk?
  4. Waarom heeft het een effect op de productiviteit?
  5. Veelvoorkomende klachten van een slecht binnenklimaat
  6. Verbeter het klimaat in een ruimte door middel van schone lucht
  7. Tips om het binnenklimaat op kantoor te verbeteren
  8. ClimaLevel: duurzame en energiezuinige oplossing voor een goed binnenklimaat

Veelvoorkomende klachten van een slecht binnenklimaat

Een onprettig binnenklimaat komt de sfeer in een bedrijf vaak niet ten goede. Daarnaast kunnen collega's erover gaan klagen. Veel gehoorde klachten zijn:

Deze klachten kunnen vervolgens leiden tot concentratieverlies, waardoor de kans op vergissingen en ongelukken toeneemt. Hoort u uw medewerkers regelmatig klagen over bovenstaande onderwerpen, dan is het hoog tijd om te kijken naar het verbeteren van het binnenklimaat op kantoor.

Zij gingen u voor!

Verbeter het klimaat in een ruimte door middel van schone lucht

Maar hoe bewerkstelligt u nou het perfecte binnenklimaat voor op uw kantoor? Het begint bij het creëren van schonere lucht. Hierbij is voldoende ventilatie cruciaal. Door de lucht goed te ventileren, kunt u ervoor zorgen dat de lucht op kantoor schoner wordt. Is dit lastig te realiseren in uw kantoorpand, dan kunt u ook kiezen voor een klimaatbeheersingssysteem die voor geïoniseerde ventilatielucht zorgt. Een dergelijk systeem reduceert stof, kiemen, pollen en andere schadelijke stoffen, verhoogt de zuurstofopname in het bloed en uw energielevel. Daarnaast versterkt het het immuunsysteem.

Tips om het binnenklimaat op kantoor te verbeteren 

Een goed binnenklimaat is goed voor de gezondheid en productiviteit van de werknemers op kantoor. Wat kun je zelf doen aan een zo optimaal mogelijk binnenklimaat op kantoor?  

ClimaLevel: duurzame en energiezuinige oplossing voor een goed binnenklimaat

Het verbeteren van het binnenklimaat in een bestaand kantoorpand kan een behoorlijke uitdaging zijn. Hiervoor is een speciaal, duurzaam klimaatbeheersingssysteem in het leven geroepen genaamd het ClimaLevel systeem. Het ClimaLevel systeem zorgt op een duurzame, milieuvriendelijke en energiezuinige manier voor verse, schone lucht in het kantoor, zodat dat u en uw medewerkers geen last hebben van tocht of geluid en er zo productief en prettig mogelijk gewerkt kan worden. Nieuwsgierig? Vraag dan hieronder een vrijblijvend adviesgesprek aan.

 

Vraag adviesgesprek aan

Wat wordt er bedoeld met het woord 'binnenklimaat'?

'Binnenklimaat' is een behoorlijk breed begrip. Het klimaat in een ruimte wordt beïnvloed door een zestal factoren, te weten: de temperatuur, luchtsnelheid, luchtkwaliteit, luchtvochtigheid, licht en uitzicht. Eventueel kan geluid hier ook nog aan worden toegevoegd. De beoordeling van deze factoren samen maakt het binnenklimaat. Zo kunt u bijvoorbeeld kijken naar de geur die in het kantoorpand hangt (luchtkwaliteit), het uiterlijk van het kantoor en het landschap wat door de ramen zichtbaar is (uitzicht) en hoe vaak men het warm of koud heeft (gevoelstemperatuur).

Wanneer heeft uw kantoorpand een goed binnenklimaat?

We spreken van een goed binnenklimaat wanneer de bovengenoemde zeven factoren allemaal als zeer goed (niveau A), goed (niveau B) of acceptabel (niveau C) worden ervaren door de medewerkers. In welke klasse uw binnenklimaat valt, is afhankelijk van het percentage ontevreden personen. Dit percentage mag per bepalende factor verschillen van 10% tot 20% ontevreden werknemers. 

Waarom is een goed binnenklimaat op kantoor noodzakelijk?

Ten eerste heeft een goed binnenklimaat een positief effect op de productiviteit (tot 15%) van u en uw werknemers. Een slecht binnenklimaat zorgt er namelijk voor dat men langer of vaker gaat koffiedrinken en meer de behoefte voelt om te socialiseren. Daarnaast kan het medewerkers triggeren om later te komen en/of vroeg het pand te verlaten. 

Ten tweede verplicht de Arbowet u om te streven naar zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden. Het creëren van een goed binnenklimaat is hier een belangrijk onderdeel van. 

Tot slot, en absoluut niet onbelangrijk, wordt een goed binnenklimaat gezien als comfortabel en prettig. Veel mensen willen namelijk graag in een schone lucht werken. Helemaal wanneer er ook allergieën in het spel zijn. Een schonere lucht door middel van een goed klimaat draagt hierdoor bij aan een goede gezondheid. Sterker nog, een consistent en prettig binnenklimaat zorgt doorgaans voor lagere verzuimcijfers (0,5%-2,5% minder).

 

Lees hier meer over klimaatbeheersing voor kantoren

 

Waarom heeft het een effect op de productiviteit? 

De temperatuur in het kantoor heeft invloed op de productiviteit van werknemers. De productiviteit wordt beïnvloed door middel van 3 factoren: de werkomgeving (het kantoor), de organisatie (de cultuur/organisatiestructuur) en de collega’s (vaardigheid en sfeer). De hoogste mate van productiviteit wordt bereikt in een werkomgeving met een temperatuur van iets onder tot aan het behaaglijkniveau. Dit is een temperatuur tussen de 20 en 25 graden.  

Een slecht binnenmilieu heeft zowel directe als indirecte invloed op de productiviteit van werknemers. Als het binnenmilieu niet prettig is, dan heeft dit een directe invloed op de medewerkers. Als werknemers zich prettig voelen, zal de productiviteit ook optimaal zijn. Is dit niet het geval? Dan zullen medewerkers klagen over bijvoorbeeld tocht of geluidsoverlast. Deze negativiteit heeft een directe invloed op de productiviteit van de werknemers. Indirect kan een slecht binnenmilieu invloed hebben op de productiviteit door middel van gezondheidsklachten. De lucht dat in een kantooromgeving hangt, komt voort uit stoffen die vrijkomen uit mensen, maar ook meubels en andere interieurmaterialen. Er kunnen hierbij irriterende stoffen vrijkomen en zorgen voor hoofdpijn of zere ogen. Het is daarom belangrijk dat er regelmatig wordt schoongemaakt, zodat vervuiling niet toeneemt en micro-organismen geen kans krijgen om te leven in het stof dat blijft liggen.  

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen