Koeling steeds vaker noodzakelijk

Duurzaam en energiezuinig koelen met ClimaLevel

 

Vraag adviesgesprek aan

Oververhitting woningen

26-07-2020
Nieuwsbericht

Het heerlijke zomerse weer vinden we vaak prettig met lange zomeravonden en aangename buitentemperaturen. Maar de zomerwarmte in je woning dat willen we liever niet. Omdat de meeste woningen, en zeker de nieuwbouwwoningen, goed zijn geïsoleerd blijft de warmte langer hangen en is daardoor nog lastiger om koel te krijgen. Er is geen wettelijke norm voor wanneer een woning te warm is, maar vaak wordt 25 graden binnentemperatuur als comfortlimiet aangegeven bij bewoners. We kijken verder in dit nieuwsartikel verder naar het onderwerp oververhitting in woningen en hoe u het beste de woning kan koelen. 

Oververhitting in woningen

De definitie van oververhitting kan variëren, maar wij formuleren oververhitting als volgt: oververhitting is het verschijnsel wanneer een goed geïsoleerde woning (veelal) in de zomerperiode een oncomfortabel hoge binnentemperatuur kan bereiken waarbij de woning de warmte niet goed kan kwijtraken.

Koeling is geen luxe meer

Voorheen zagen we warmte als noodzaak en werd koeling gezien als luxe. Vandaag de dag zien we dat iedere nieuwbouwwoning een vorm van koeling krijgt. Of dat nu actieve koeling is met bijvoorbeeld een airco of warmtepomp die de buitenlucht als bron gebruikt, of passieve koeling waarbij alleen de circulatiepompen lopen, we willen het huis gewoon lekker koel krijgen.   

Koelen en regelgeving

Ook de overheid erkend dat de warmtevraag overgaat naar een grote vraag voor de koeling van woningen. Zo heeft minister Ollongren (minister van binnenlandse zaken) begin 2021 aangekondigd dat er BENG-eisen worden ingevoerd. Dit houdt in dat alle vergunningsaanvragen vanaf 1 januari moeten voldoen aan bepaalde grenswaarden. Naast de BENG-eisen dien je ook rekening te houden met de TOjuli eis. Dit is een getal dat het risico aangeeft op temperatuuroverschrijding en wordt bepaald aan de hand van de koelbehoefte in de maand juli. Betere zonwering, meer overstekken, meer ventilatie en actieve koeling kunnen ervoor zorgen dat en woning oververhit wordt. Om oververhitting tegen te gaan is er in de berekeningsmethode NTA 8800 een parameter, Temperatuur Overschrijding Juli (TOjuli) opgenomen die het risico hierop inschat. Woningen die dus niet worden uitgerust met actieve koelsystemen, zullen aan een maximum grenswaarde moeten voldoen van deze TOjuli.  

Koelen met warmtepomp

Voor koeling passen we al jaren een duurzame warmtepomp toe. Door te koelen met een warmtepomp houden we de woning in combinatie met een duurzaam klimaatsysteem lekker koel. De warmtepomp maakt namelijk koel water dat door het klimaatsysteem loopt. Je kan koelen met een lucht/water of een water/water warmtepomp. Meer weten over de onderlinge verschillen tussen beide? Kijk dan eens naar de blog: het verschil tussen een lucht/water en een water/water warmtepomp. De klimaatsystemen van ClimaLevel werken perfect in combinatie met een warmtepomp. Je hebt vaak al genoeg aan één duurzame warmtepomp dat kan verwarmen en koelen

Vrijblijvend een adviesgesprek voor een koele woning

Wil je jouw nieuwbouwwoning of renovatieproject voorzien van een duurzaam klimaatsysteem wat ervoor zorgt dat je altijd een comfortabel en koele woning hebt? Vraag dan direct een adviesgesprek aan met één van onze adviseurs. Zij vertellen u graag alles over de mogelijkheden van uw renovatie- of nieuwbouwproject. Daarnaast is het altijd mogelijk om u te laten informeren en om onze klimaatsystemen werkend in onze showroom te zien. 

 

Vraag adviesgesprek aan

Blijf op de hoogte van ClimaLevel

Meer weten over Duurzaamheid, Energiebesparing, Installatietechniek of gewoon meer weten van ClimaLevel? Schijf je dan nu in voor de nieuwsbrief of volg ons op sociale media voor de mooiste projecten en nieuwste ontwikkelingen:

         

Wat zeggen onze klanten

"Wij zijn heel tevreden over Climalevel. Het comfort in onze woning is hoog. Met een intensief huishouden, 5 kinderen en een huisdier is het klimaat prima in balans. En in de zomer heerlijk koel!"

- De heer Mars

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Het ClimaLevel systeem werkt geweldig. We zijn echt super tevreden en helemaal met de service van ClimaLevel. Altijd bereikbaar en ze staan altijd klaar om aanpassingen door te voeren van onze veranderde wensen. Top bedrijf!"

Villa te Numansdorp

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Over het klimaat zijn wij zeer tevreden. Het systeem is zeer comfortabel in de zomer en in de winter. De koppeling met het domotica systeem werkt perfect. In een huishouden met 3 kinderen en een hond is het daarnaast fijn om over een goed ventilatiesysteem te beschikken."

Villa te Amersfoort

 

 

 

 

Beoordeling door klanten: 9,1/10 - 10 beoordelingen