De 5 meest voorkomende klachten bij nieuwbouw

25-07-2022

De meeste klachten in bestaande woningbouw variëren van slechte isolering tot hoge energiekosten. Maar wist u dat er ook klachten zijn bij nieuwbouwwoningen? Als u net een nieuw huis heeft gekocht of heeft laten bouwen en dan alsnog klachten ervaren, dat is toch bijna niet voor te stellen! Desondanks zijn de laatste jaren de percentages flink opgelopen met gebreken aan nieuwbouwwoningen. Dat komt hoofdzakelijk doordat er steeds meer schaarste is in het personeel in de bouw. In deze blog kijken we naar de 5 meest voorkomende klachten in nieuwbouwwoningen. 

1. Tocht

Tocht in huis

De meest voorkomende klacht bij nieuwbouw is tocht. In een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning kan er nog steeds sprake zijn van tocht, omdat ook nieuwbouwwoningen nog naden en kieren hebben. Tocht is een gevoel van koude lucht op de huid en wordt als hinderlijk ervaren bij een luchtverplaatsing van meer dan 0,15 m/s in de winter en 0,25 m/s in de zomer. Ook wordt het temperatuurverschil dat wordt opgemerkt als men dicht bij een koude muur of venster komt, als tocht ervaren. Als er lucht afgekoeld wordt door een grote raampartij word ook wel gesproken van een koudeval. Goede raamisolatie of een goed klimaatsysteem heeft het meeste effect om koudeval te voorkomen. 

2. Geluid

Geluid hinderlijk

Een ander vaak voorkomende klacht is geluid. Geluidshinder kan overal vandaan komen: 

  • • Van buren door slecht geïsoleerde muren
  • • Van auto-, trein-, of vliegverkeer
  • • Door geluid uit de ventilatiekanalen of vanaf de WTW

Er zijn richtlijnen wat acceptabel is qua geluid. Zo zou het geluidsniveau van een woning overdag tussen de 50 - 70 dB(A) niet te boven mogen gaan. 's Avonds moet het iets stiller zijn en ligt het tussen de 45 en 65 dB(A). Andere oorzaken van geluidshinder kan zijn doordat er slechte isolatie is toebracht in de woning of dat de technische installatie te veel geluid maakt. Een goede engineering kan vaak bovenstaande punten al oplossen. 

3. Slecht comfort

Slecht comfort

Er zijn verschillende oorzaken van lokaal discomfort:
1. Toevoer van koude buitenlucht: de binnenkomende lucht is afhankelijk van het toegepaste ventilatiesysteem en het type afgiftesysteem voor ruimteverwarming. 
2. Koudeval: de koudeval van de raampartijen straalt naar binnen. Koudeval ontstaat doordat bij lage buitentemperaturen het glas afkoelt. 
3. Contacttemperatuur van de vloer: de warmteafgifte, die een relatie heeft met de contacttemperatuur van de vloer, kan voor comfortproblemen zorgen, zoals een te koude ruimte. Dit kan voorkomen worden door een ander type vloerbedekking te kiezen (bijv. door tegels te plaatsen i.p.v. zwaar tapijt of houtenvloer). 
4. Gevolg van het ventilatiesysteem: het ventilatiesysteem kan een te lage inblaastemperatuur hebben, slecht gepositioneerde (gevel)roosters hebben of een te hoge luchtsnelheid. 

In de ontwerpfase van de nieuwbouwwoning dient er al rekening te worden gehouden met de bovenstaande punten. 

4. Hoge energierekening

Hoge energierekening

Zeker in deze tijden van hoge energiekosten wil iedereen zijn of haar energierekening zo laag mogelijk krijgen. Voornamelijk huizen met slechte isolatie hebben te maken met hoge energieprijzen. Maar zelfs in nieuwbouwwoning kun je te maken hebben met een hoge energierekening. Zo is in nieuwbouw vaak het stroomverbruik hoger dan verwacht, omdat er niet meer met gas wordt gestookt. De ingebouwde (keuken)apparatuur en de warmtevoorziening kunnen dus meer verbruiken dan verwacht. 

In vrijwel ieder nieuwbouwwoning komt tegenwoordig een warmtepomp die wordt aangesloten op vloerverwarming of wandverwarming (LTV). Een warmtepomp heeft een zeer hoog rendement en kan veel zuiniger verwarmen dan een cv-ketel. Samen met de luchtbehandelingskast kunnen deze apparaten ervoor zorgen dat uw energierekening zo laag mogelijk blijft. 

5. Niet warm krijgen of te koel

Te warm of te koud

Nieuwbouwwoning worden hedendaags erg goed geïsoleerd waardoor de verwarming minder hard hoeft te werken. Het komt incidenteel nog wel eens voor dat de warmtevoorziening van woning verkeerd wordt berekend, echter is een veel vaker voorkomend probleem de koeling ofwel de koellast. Wanneer een nieuwbouwwoning aan alle eisen voldoet kan het nog steeds oncomfortabel warm worden. Er is een eis ingevoerd, de TOjuli-eis, die hier rekening mee houdt. De TOjuli-eis is een getal dat het risico aangeeft op temperatuuroverschrijding en wordt bepaald aan de hand van de koelbehoefte in de maand juli. Wanneer je (actieve) koeling in huis hebt, voldoe je al aan deze eis, maar kan het nog steeds te warm worden in de woning. Bekijk daarom vooral samen met uw installateur of specialist uw wensen en hoe deze te implementeren zijn in uw nieuwbouwwoning.  

Energieneutraal

Wanneer een woning op jaarbasis op 0 uitkomt, dan is er sprake van een energieneutrale woning. Er zijn al meer dan 12.000 energieneutrale woningen in Nederland en er worden er steeds meer bijgebouwd. Kenmerken van een energieneutrale woning zijn:

  • • De benodigde energie voor de woning hou je zo laag mogelijk.
  • • Je werkt de benodigde energie zelf duurzaam op (zonne-energie, windenergie, aardwarmte, hout of biogas). 

Welk klimaatsysteem is het meest geschikt voor mijn nieuwbouwwoning?

Het selecteren van het juiste klimaatsysteem kan er overweldigend zijn. Zo zijn er ontzettend veel mogelijkheden en is er technisch gezien ook veel mogelijk. Maar hoe selecteer je nu het juiste systeem voor uw nieuwbouwwoning? Er zijn verschillende duurzame klimaatinstallaties beschikbaar, maar een informatief gesprek met een specialist is altijd aan te raden. 

Vraag adviesgesprek aan

Wanneer kiezen voor een klimaatsysteem?

U kunt het beste kiezen voor een duurzaam klimaatsysteem in uw nieuwbouwwoning wanneer u:

  • • Een gezond binnenklimaat wil 
  • • Geen tocht meer wil voelen
  • • Wil profiteren van een aangename warmte
  • • Altijd een comfortabel binnenklimaat wil
  • • Uw huis wil verduurzamen
  • • Wil besparen op uw energiekosten

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen