Duurzaam huis bouwen

10-05-2023

Wanneer u kiest voor nieuwbouw bouwt u eigenlijk al een duurzame woning. U moet namelijk voldoen aan het gestelde bouwbesluit. Daarnaast moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BENG-eisen. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. Hierin staan energieprestatie-eisen op gebied van duurzaamheid voor nieuwe gebouwen in Nederland. Maar duurzaamheid is een heel breed en relatief begrip. Denk hierbij aan het energieverbruik, de energieopwekking, bouwmaterialen, energieneutraal en ga zo maar door. In deze blog gaan we verder in op waarom- en vooral ook hoe we duurzaam kunnen bouwen.   

Waarom ga je een duurzaam bouwen?

Bij het bouwen van een duurzame woning of kantoorpand gaat het om het ontwerpen en bouwen met milieuvriendelijke producten waardoor het milieu minder wordt belast. Duurzaam kan ook betekenen dat er producten worden gebruikt die een langere levensduur hebben. Vandaag de dag zijn er ontzettend veel alternatieve oplossingen en energiesystemen, dat u snel door de bomen het bos niet meer ziet. Aan de hand van rekenprogramma's en de BCRG-database kan berekend worden wat de energieprestatie wordt. Ons hele ontwerpproces is er zo op gericht dat uw gebouw zo duurzaam mogelijk, of zelfs energieneutraal, wordt gebouwd.   

Duurzame materialen

We bouwen met ClimaLevel onder andere met gerecyclede producten zoals onze ClimaLevel holle bodemelementen. Daarnaast stoot elke ClimaLevel-installatie aanzienlijk minder CO2 uit dan een traditionele woning met vloerverwarming en een warmtepomp. Voor ieder gebouw kunnen wij berekenen hoeveel CO2 we minder uitstoten omdat we ook minder energie nodig hebben om gebouwen te verwarmen, -ventileren en -koelen. Ook dat maakt ClimaLevel Nederland duurzaam.   

Energiebesparende technieken 

Een ander voordeel van duurzaam bouwen is de energiebesparing. Elke ClimaLevel-woning heeft een duurzame warmteopwekker zoals een warmtepomp in combinatie met een warmteterugwinsysteem (WTW). De WTW-unit zuigt verse buitenlucht aan en blaast de vieze 'verbruikte' lucht naar buiten. Een warmtewisselaar brengt de temperatuur over op de verse lucht die wordt toegevoerd. Hiermee komt de lucht al voorverwarmd in je woning of kantoorpand en brengt een energiebesparing met zich mee. Bij een WTW-systeem zitten er afzuigpunten in in het plafond of hoog in de muur en loopt de toevoer via andere manieren de leefruimte binnen. Filters zorgen ervoor dat de binnenkomende lucht gezuiverd wordt. Wilt u weten hoe een WTW er uitziet en hoe deze precies werkt? Bekijk dan de pagina over ventileren met een WTW-unit

Hoe duurzaam verwarmen? Gebruik een warmtepomp!

We hadden het hieronder al over het voorverwarmen middels een WTW-unit. Maar ieder gebouw heeft ook een warmteopwekker nodig. Of te wel: een apparaat dat warmte en zelfs koude kan maken. Hiervoor wordt een warmtepomp gebruikt. Een warmtepomp maak gebruik van een energiebron. Dit energie uit de buitenlucht, grondwater of vanuit de bodem wordt gebruikt om uw gebouw te verwarmen. Er zijn ook warmtepomp die kunnen koelen. De warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit waardoor u geen gasrekening meer heeft. U kunt de energie dus ook zelfs ook zelf kunt opwekken. Wilt u meer lezen over de warmtepomp? Bekijk dan onze blog: hoe werkt een warmtepomp?

Duurzaam bouwen met de BENG

In de introductie hadden we het al kort over de BENG. Bij het bouwen van een nieuwbouwwoning krijgt u hier altijd mee te maken. BENG staat voor 'bijna energieneutraal gebouw' en wordt berekend aan de hand van drie waarden:

  • • De maximale jaarlijkse energiebehoefte van het gebouw 
  • • Het jaarlijks primair fossiele energieverbruik
  • • Het aandeel hernieuwbare energie in procenten. 

U kunt hier meer over lezen op de pagina: Energieprestatie BENG. Met deze eisen bouwt u dus altijd 'bijna energieneutraal'. Bij het ontwerpen van uw klimaatinstallatie voor uw gebouw worden al deze eisen meegenomen. Het klimaatsysteem en de apparaten die worden geselecteerd zijn dan ook BENG-gecertificeerd, zodat u zonder kleerscheuren door de BENG komt. Het is het allerbelangrijkst dat uw wensen en eisen worden meegenomen in het ontwerp, maar daarnaast moet er dus ook rekening worden gehouden met alle BENG-eisen.  

Wat zijn de kosten van duurzaam bouwen?

Wilt u weten wat de kosten zijn van een duurzame klimaatinstallatie? Dan kunt u via de knop gratis ontwerpschets een vrijblijvend ontwerpschets met kostenindicatie voor iedere woning of kantoor ontvangen. U krijgt meteen in een overzicht de geadviseerde warmtepomp en luchtbehandelingskast te zien. Voor een extra duurzame oplossing kunnen wij u ook adviseren in het juiste afgiftesysteem. Om te kunnen berekenen wat het kost om een woning duurzaam te bouwen dat volledig aan uw wensen voldoet kunt u ook contact opnemen met een van onze specialisten. Zij komen bij u op locatie of voeren een kennismakingsgesprek in onze showroom om uw wensen van de duurzame woning in kaart te brengen en een kostenindicatie te berekenen.    

 

Blijf op de hoogte

De installatietechniek verandert razendsnel en we houden je graag op de hoogte. Wil je niets missen? Volg ons dan via onze nieuwsbrief. U ontvangen maximaal om de twee maanden een nieuwsbrief. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Of volg ClimaLevel op een andere manier. Dat kan via social media:

facebook facebook logo icon camera instagram instagram logo icon linkedin network linkedin logo icon inspiration pinned pinterest social network icon play video vlog youtube youtube logo icon

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen