Hoe werkt een warmtepomp?

30-03-2021

Met een warmtepomp zorg je op een milieuvriendelijke manier dat je woning verwarmd wordt. Daarnaast kan een warmtepomp ook je woning voorzien van warm tapwater en kan de warmtepomp zelfs koelen. Een echte alleskunner dus! In deze blog vertellen we je op een simpele manier hoe een warmtepomp werkt en vertellen we je wat de kosten van een warmtepomp zijn. 

Hoe werkt een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte uit een bron, bijvoorbeeld uit de grond of buitenlucht en zet dit om in bruikbare energie om je woning te verwarmen of koelen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen met ieder hun eigen voor- en nadelen. De warmtepomp werkt op stroom. Daardoor zal je stroomrekening iets hoger uitvallen, maar je gasrekening wordt aanzienlijk verminderd of komt zelf helemaal te vervallen. 

Hoe werkt een warmtepomp? (2)

Een warmtepomp haalt dus zijn energie uit een bron en zet deze om in energie die de woning kan verwarmen. Weet u welk ander apparaat in huis dat ook goed kan? Een koelkast. Simpel gezegd is uw koelkast ook een warmtepomp. Er wordt namelijk in de koelkast warmte onttrokken en wordt via de achterkant weer afgegeven naar buiten (het metalen rek achterop de koelkast). Het koudemiddel, ofwel de hulpstof, helpt bij dit proces. Voor het verplaatsen is wel elektrische energie nodig.  

De meest toegepaste warmtepompen maken gebruik van een elektrisch aangedreven compressietechniek. Hierbij wordt er een vloeistof gepompt in een gesloten circuit. Welke vloeistof er in het circuit zit, is afhankelijk van de druk en temperatuur in vloeibare of gasachtige toestand. Deze verandering in toestand zorgt er uiteindelijk voor dat de warmte wordt opgenomen om daarna terug te worden afgegeven. 

Video werking van een warmtepomp

Omdat de werking van een warmtepomp vaak erg lastig en technisch is, helpt een video vaak voor de beeldvorming:

Hybride warmtepomp werking

Een warmtepomp kan in veel gevallen zelf prima de woning verwarmen. Maar wat als je CV-ketel nog prima werkt en je nog niet helemaal van het gas af wilt? Dan kan een hybride systeem je wellicht een uitkomst bieden. De warmtepomp werkt dan samen met je CV-ketel, wat zorgt voor een eenvoudige 20% verlaging van de CO2-uitstoot. In veel gevallen is de warmtepomp leidend en spring de CV-ketel bij wanneer het bijvoorbeeld buiten erg koud is. 

Warmtepomp kosten

De kosten van een warmtepomp die verschillen nogal. Zo is er een groot verschil in het type warmtepomp dat je aanschaf:

Een lucht/water warmtepomp 

De kosten van een lucht/water warmtepomp ligt ongeveer tussen de €3.800 en €12.500. Belangrijk om te vermelden is dat dit alleen de prijzen zijn voor de warmtepomp. Daarnaast moet het toestel nog worden aangesloten, dient er nog materiaal te worden geselecteerd en dienen er nog toebehoren (zoals een boiler, buffervat, ruimtecompensatiethermostaat, etc.) te worden bijgeteld. Voor een gemiddelde woning ben dan ook al gauw €15.000 kwijt. 

Een water/water warmtepomp

De kosten van een water/water warmtepomp ligt ongeveer tussen de €10.500 en €15.000. Een stuk duurder! Dat heeft alles te maken met de bronboring die doorgaand tussen de €4.500 en €10.000 kost. Ook bij een water/water warmtepomp dienen er nog aanvullende kosten bijgeteld te worden voor het aansluiten, de materiaalkosten en de toebehoren. 

Meer weten over de subsidie die je op een warmtepomp kunt krijgen? Lees dan hier snel verder

Warmtepomp weetjes

  • ○ De omvang van de een warmtepomp is ongeveer even groot als een koelkast. 
  • ○ Een warmtepomp werkt op basis van lage temperatuurregime. Hierbij is een goed geïsoleerde woning vereist. Ook dient er een afgiftesysteem aanwezig te zijn die warmte afgeeft.  
  • ○ Een warmtepomp is een perfecte oplossing om je woning gasvrij te maken.  

Warmtepomp met ClimaLevel 

Een warmtepomp maakt warm of koud water, maar dient ook een afgiftesysteem te hebben om die warmte of koelte kwijt te kunnen. ClimaLevel biedt een uniek afgiftesysteem, dat niet alleen gebruik maakt van het warme of koude water, maar ook van ventilatielucht. Een korte uitleg: 

Een ClimaLevel vloer vervangt zichtbare en dikwijls storende verwarmingsradiatoren en koelregisters. De ventilatielucht stroomt via een 40 mm hoge ventilatieruimte in de holle vloer en staat vrijwel ongehinderd in contact met de watervoerende leidingen van de vloerverwarming. De lucht verlaat de vloer daardoor nagenoeg op kamertemperatuur en geluidloos via designroosters die we doorgaans ter hoogte van glasoppervlakken plaatsen. 

De roosters kunnen worden uitgevoerd als lijnroosters die een luchtsluier langs de glasoppervlakken werpen en deze dan regelrecht thermisch ontkoppelen. Door de wtw unit (ventilatiekast) en de daarbij gebruikte geluidsarme ventilatiemotoren decentraal te plaatsen in de kelder of op een zolder functioneert ook dit deel van het systeem vrijwel geruisloos.

Liever een vrijblijvend adviesgesprek?

Vraag direct een adviesgesprek aan met één van onze adviseurs. Zij vertellen u graag alle ins en outs van het toepassen van een warmtepomp in combinatie met overige duurzame systemen. Geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Daarnaast is het mogelijk om een bezoek in te plannen bij een van onze referentieprojecten. Vraag ons naar de mogelijkheden hiervan!

 

Vraag een adviesgesprek aan

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen