Koeling steeds vaker noodzakelijk
Duurzaam en energiezuinig koelen met ClimaLevel
Vraag adviesgesprek aan
26-07-2021
Nieuwsbericht
Het heerlijke zomerse weer vinden we vaak prettig met lange zomeravonden en aangename buitentemperaturen. Maar de zomerwarmte in je woning dat willen we liever niet. Omdat de meeste woningen, en zeker de nieuwbouwwoningen, goed zijn geïsoleerd blijft de warmte langer hangen en is daardoor nog lastiger om koel te krijgen. Er is geen wettelijke norm voor wanneer een woning te warm is, maar vaak wordt 25 graden binnentemperatuur als comfortlimiet aangegeven bij bewoners. We kijken verder in dit nieuwsartikel verder naar het onderwerp oververhitting in woningen en hoe u het beste de woning kan koelen.
De definitie van oververhitting kan variëren, maar wij formuleren oververhitting als volgt: oververhitting is het verschijnsel wanneer een goed geïsoleerde woning (veelal) in de zomerperiode een oncomfortabel hoge binnentemperatuur kan bereiken waarbij de woning de warmte niet goed kan kwijtraken.
Voorheen zagen we warmte als noodzaak en werd koeling gezien als luxe. Vandaag de dag zien we dat iedere nieuwbouwwoning een vorm van koeling krijgt. Of dat nu actieve koeling is met bijvoorbeeld een airco of warmtepomp die de buitenlucht als bron gebruikt, of passieve koeling waarbij alleen de circulatiepompen lopen, we willen het huis gewoon lekker koel krijgen.
Ook de overheid erkend dat de warmtevraag overgaat naar een grote vraag voor de koeling van woningen. Zo heeft minister Ollongren (minister van binnenlandse zaken) begin 2021 aangekondigd dat er BENG-eisen worden ingevoerd. Dit houdt in dat alle vergunningsaanvragen vanaf 1 januari moeten voldoen aan bepaalde grenswaarden. Naast de BENG-eisen dien je ook rekening te houden met de TOjuli eis. Dit is een getal dat het risico aangeeft op temperatuuroverschrijding en wordt bepaald aan de hand van de koelbehoefte in de maand juli. Betere zonwering, meer overstekken, meer ventilatie en actieve koeling kunnen ervoor zorgen dat en woning oververhit wordt. Om oververhitting tegen te gaan is er in de berekeningsmethode NTA 8800 een parameter, Temperatuur Overschrijding Juli (TOjuli) opgenomen die het risico hierop inschat. Woningen die dus niet worden uitgerust met actieve koelsystemen, zullen aan een maximum grenswaarde moeten voldoen van deze TOjuli.
Voor koeling passen we al jaren een duurzame warmtepomp toe. Door te koelen met een warmtepomp houden we de woning in combinatie met een duurzaam klimaatsysteem lekker koel. De warmtepomp maakt namelijk koel water dat door het klimaatsysteem loopt. Je kan koelen met een lucht/water of een water/water warmtepomp. Meer weten over de onderlinge verschillen tussen beide? Kijk dan eens naar de blog: het verschil tussen een lucht/water en een water/water warmtepomp. De klimaatsystemen van ClimaLevel werken perfect in combinatie met een warmtepomp. Je hebt vaak al genoeg aan één duurzame warmtepomp dat kan verwarmen en koelen.
Wilt u uw nieuwbouwwoning of renovatieproject voorzien van een duurzaam klimaatsysteem wat ervoor zorgt dat u altijd een comfortabel woning hebt? Vraag dan direct een adviesgesprek aan met één van onze adviseurs. Zij vertellen u graag alles over de mogelijkheden van uw renovatie- of nieuwbouwproject. Daarnaast is het altijd mogelijk om u te laten informeren en om onze klimaatsystemen werkend in onze showroom te zien.
Meer weten over Duurzaamheid, Energiebesparing, Installatietechniek of gewoon meer weten van ClimaLevel? Schijf je dan nu in voor de nieuwsbrief of volg ons op sociale media voor de mooiste projecten en nieuwste ontwikkelingen:
Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen