Wat is HVAC en waar staat het voor?

 

Vraag adviesgesprek aan

Wat is HVAC en waar staat het voor?

Wat is HVAC? Waarvoor staat HVAC? Dit zijn vragen die wij wel eens ontvangen. Meer weten wat een HVAC installatie is en waar HVAC voor staat? Lees dan vooral verder.

 

HVAC afkorting

HVAC is een Engelse afkorting van Heating (verwarming), Ventilation (ventilatie) en Air Conditioning (airconditioning). Dit zijn drie aspecten die voor een comfortabel binnenklimaat kunnen zorgen. Dit wordt ook wel Climate Control of Klimaatbeheersing genoemd. In onze ogen is het laatste aspect, airconditioning, te vervangen met koeling vanuit duurzaamheidsperspectief. 

  •   Heating. Dit omvat de verwarming van een gebouw. Verwarmingsinstallaties zoals bijvoorbeeld een CV-ketel of warmtepomp zorgen voor warmte in het gebouw. 
  •   Ventilation. Dit omvat de ventilatie van een gebouw. Een ventilatiekast zorgt ervoor dat er voldoende lucht naar binnen (en buiten) wordt geblazen. 
  •   Air conditioning. De airconditioning zorgt voor verkoeling van een gebouw. Echter is airconditioning niet energiezuinig en niet gezond. Airconditioning wordt voornamelijk in de zomer toegepast.  

Wanneer de verwarming, koeling en ventilatie in orde zijn, kunt u genieten van een optimaal binnenklimaat in uw huis of kantoorpand. Met Climate Control of Klimaatbeheersing is dit te realiseren. Nieuwsgierig geworden? 

 

Ja, ik wil meer weten over Climate Control

HVAC betekenis

HVAC systemen worden in verschillende situaties toegepast zoals in kantoren en ziekenhuizen, maar ook in particuliere gebouwen worden HVAC systemen toegepast. Doorgaans zijn HVAC-systemen ingewikkelder en meer energieverslindend dan de standaard installaties of duurzame installaties. Om te kijken welke installatie past bij een gebouw kunt u het beste een specialist of adviseur met veel ervaring naar advies vragen. Veel adviseur of specialisten kunnen de installatiewerkzaamheden ook verrichten, of u verwijzen naar iemand die het HVAC-systeem installeert.     

HVAC Luchtbehandelingskasten

Bij HVAC-installaties worden luchtbehandelingskasten gebruikt. Doorgaand in utiliteit zoals kantoren en ziekenhuizen, maar ook in grotere woningen worden luchtbehandelingskasten toegepast. Voor kleinere woningen wordt vaak een warmteterugwinunit geplaatst. Belangrijk om te vermelden is dat er bij luchtbehandelingskasten wel een (technische)ruimte moet worden gereserveerd en onderhoud aan het apparaat (of meerdere apparaten) noodzakelijk is. De luchtbehandelingskast zuigt lucht aan, filtert de lucht en wordt daarna geconditioneerd. Dit houdt in dat de lucht nog verwarmd of gekoeld kan worden met een juist luchtvochtigheidspercentage. Ook wordt de juist hoeveelheid lucht afgezogen omdat er anders een overdruk ontstaat.  

Energiebesparing HVAC

Wanneer een HVAC-systeem en vooral de ventilatie goed is afgestemd en ingesteld, zorg je niet alleen voor een optimaal comfort, maar ook energie-efficiëntie en energiebesparing. Ook hoeven de ramen niet meer open (kan nog wel gewoon) en stroomt er continue verse ventilatielucht in de woning of pand met de juiste temperatuur. Zo kunt u de productie verbeteren, kosten (energie)  besparen en de impact van CO2-uitstoot op het milieu reduceren

HVAC installateur

Voor het zoeken naar een HVAC installateur voor installatie en onderhoud kunt u terecht bij een erkende installateur. Het is wel belangrijk dat u een installateur vindt met de juiste certificeringen en ervaring. Daarnaast is het vinden van een HVAC installateur die de juiste regelapparatuur voor handen heeft waarmee de HVAC installatie wordt ingeregeld en gecontroleerd. 

Vrijblijvend adviesgesprek voor uw woning of kantoorpand?

Vraag direct een adviesgesprek aan met één van onze adviseurs. Zij vertellen u graag alle ins en outs van het toepassen van een duurzaam klimaatsysteem. Geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande gebouwen. Daarnaast is het mogelijk om een bezoek in te plannen bij een van onze referentieprojecten. Vraag ons naar de mogelijkheden hiervan!

 

Ontvang een vrijblijvende offerte

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen