Duurzamer leven met deze tips

 

Vraag adviesgesprek aan

Duurzamer leven met deze tips

14-12-2021

We zijn niet alleen voorstander van duurzaam en energiezuinig verwarmen, koelen en ventileren, maar ook van duurzamer leven in bredere zin. Met een aantal simpele duurzame tips voor thuis is het al heel makkelijk om duurzamer te leven. Wat is duurzamer leven? Waarom zou je duurzamer lever? En hoe kunnen we duurzamer leven? Dit zijn vragen die in deze blog toegelicht worden met een aantal handige tips. 

Duurzaam klimaatsysteem? Ontvang een gratis ontwerptekening

Geïnteresseerd in klimaatbeheersing voor uw huis of pand? Aan de hand van digitale bouwtekeningen (met maatvoering) kunnen wij al zien welke klimaatoplossing het meest geschikt is voor u. Vul nu snel het onderstaande formulier in en op basis van uw plattegrond maken wij geheel vrijblijvend een persoonlijk ontwerptekening.

ClimaLevel: duurzame en energiezuinig 

Duurzaam leven gaat hand in hand met een duurzaam binnenklimaat. Hiervoor is een energiezuinig, duurzaam klimaatbeheersingssysteem in het leven geroepen genaamd het ClimaLevel systeem. Het ClimaLevel systeem zorgt op een duurzame, milieuvriendelijke en energiezuinige manier voor verse, schone lucht uw woning of kantoorpand, zodat dat u geen last heeft van tocht of geluid en er zo comfortabel en prettig mogelijk gewoond/gewerkt kan worden. Nieuwsgierig? Vraag dan een vrijblijvend ontwerptekening aan of neem contact met ons op.

Wat is duurzaam leven?

Duurzaam leven betekent vooral dat er goed wordt omgegaan met de natuur, de omgeving en uw medemens. Duurzaam leven heeft ook alles te maken met een bewustere levensstijl. Dit klinkt misschien minder leuk, maar met een aantal simpele tips, zijn de eerste stappen richting een duurzamer leven gemaakt die wél veel impact maken.  

Waarom duurzaam leven?

Duurzaamheid wordt steeds vaker genoemd in de media en is zeker de laatste tijd een relevant onderwerp. Maar waarom zouden we ons leven moeten verduurzamen? Omdat we met onze planeet enorme vooruitgangen hebben geboekt, brengt dit helaas ook minder goede gevolgen met zich mee. Zo zijn we aardig destructief geweest, door grondstoffen te delven, bomen om te kappen, Koolstofdioxide (CO2) en andere schadelijke stoffen de lucht in te blazen en ga zo maar door. Naast dat we met duurzamer leven de aarde helpen, helpt u ook uzelf. Zo bespaart u geld, leidt u een gezonder- en socialer leven wanneer u zich inzet in een duurzaam leven. 

Hoe kunnen we duurzamer leven?

De meest effectieve manier om duurzamer te leven is door te consuminderen, ook wel het reduceren of verminderen van geproduceerde producten. Daarnaast levert consuminderen ook een bewustwording met zich mee. U raakt bewuster van wat voor invloed voeding op de gezondheid heeft, hoeveel het kost om energie op te wekken en welke gevolgen productie voor gevolgen heeft voor het milieu. 

De tips om duurzamer te leven:

Tip #1: Bespaar energie

De eerste tip is om energie te besparen. Dit kan op veel manieren. De gemakkelijkste stap is om de verwarming een graadje lager te zetten. Wanneer u de thermostaat één graad lager zet dan dat u gewend bent, kunt u al gemiddeld €90 per jaar besparen. En wanneer de thermostaat 's nachts op 15 graden wordt gezet, kunt u al gemiddeld € 180 per jaar besparen. Bij vloerverwarming is het advies om deze op 17 tot 18 graden te zetten. Een verdere stap, en een stap die wij altijd aanraden, is het isoleren van uw woning. Deze maatregel heeft weliswaar een hogere investering nodig, maar dit kan u zo € 1.900 per jaar schelen. 

Wanneer de woning optimaal is geïsoleerd kunt u kiezen voor een duurzame klimaatinstallatie. Dit is vaak een lage temperatuurverwarming in combinatie met een duurzame warmtepomp. Met een warmtepomp kun je wel tot 85% energie besparen op basis van traditionele verwarmingssystemen. Met een hybride warmtepomp, dus naast je CV-ketel een warmtepomp installeren, ben je op jaarbasis in een gemiddelde vrijstaande woning nog maar € 1.110 kwijt (900 m3 voor gas en 1.900 kWh voor extra stroomverbruik). 

Tip #2: Ga bewust om met (nieuwe) spullen

Het kost veel grondstoffen en energie om nieuwe spullen te produceren. Door bewuster en duurzamer met nieuwe spullen om te gaan, gaan ze langer mee. Er is natuur ook altijd nog de mogelijkheid om tweedehands spullen aan te schaffen via de kringloopwinkel of via marktplaats. Wellicht heeft u nog wel spullen op zolder of de berging staan die bruikbaar zijn voor iemand anders. Een andere boosdoener is elektronica. Hier zijn veel grondstoffen en transport voor nodig. Wij raden dan ook altijd aan om uw oude elektronica in te leveren, zodat oude grondstoffen uit de apparaten worden gehaald en opnieuw kunnen worden gebruikt.     

Tip #3: Kies duurzame merken

Bij het aanschaffen van nieuwe kleding of voedsel is er een grote duurzaamheidsslag te behalen. De meeste kleding wordt namelijk in derdewereldlanden geproduceerd tegen zeer lage loonkosten. Niet echt duurzaam dus. Wanneer u nieuwe kleding aanschaf, kies dan voor biologische producten of producten met een keurmerk. Dit geldt niet alleen voor kleding, maar ook voor voedsel zoals koffie, vis, maar vooral vlees heeft een enorme impact op het milieu. Heeft u uiteindelijk voor duurzame producten gekozen? Dan is een plastic tasje bij de kassa niet nodig.  

Tip #4: Douche minder lang

Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water (bij 9 minuten douchen) en een bad 120 liter warm water per keer. Het Nibud heeft berekend wanneer u vijf minuten onder de douche staat in plaatst van de gemiddelde 9 minuten per keer bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. (Warm) Waterverbruik heeft dan ook een grote impact. Denk daarbij ook aan de vaatwasser: wanneer de vaatwasser in ecostand wordt gezet, kunt u alweer tientallen liters water besparen en daarmee ook uw energierekening verminderen. 

Tip #5: Kies duurzaam vervoer

Wanneer u naar uw werk reist en u neemt in plaats van de auto de trein of de (elektrische) fiets pakt, kunt u de CO2-uitstoot enorm verlagen. Bekijk de CO2-uitstoot voor mobiliteit:

De CO2-vermindering is dus een kwestie van andere keuzes maken zoals u in de opsomming kunt zien. 

Tip #6: Voorkom voedselverspilling

Bij het doen van de wekelijkse boodschappen kunt u goed kijken naar uw voorraad in de voorraadkast en vriezer voordat u de boodschappen doet of laat brengen. Daarnaast kunt u op maat koken. Het zou jammer zijn als er te veel eten wordt gemaakt die niet bewaard kan worden. Mocht je toch iets overhouden dan kunt u dat ook alsnog weggeven of een restjesdag houden.  

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen