Wat is lage temperatuurverwarming (LTV)? 

15-07-2020

Wanneer er wordt gesproken over duurzaam verwarmen, een optimaal binnenklimaat en het toepassen van een warmtepomp komt lage temperatuurverwarming (LTV) al snel om de hoek kijken. Maar wat is het nu precies en hoe werkt het? In deze blog vertellen wij er alles over.  

Wat is lage temperatuurverwarming?

Lage temperatuurverwarming is een manier om te verwarmen waarbij het warmte-afgiftesysteem werkt met een maximale aanvoertemperatuur van 55°C. Dit houdt in dat het water in de radiatoren, vloer-, wand- of plafondverwarming een stuk lager is dan traditionele verwarming, dat soms wel kan oplopen tot 80°C of hoger. Lage temperatuurverwarming is te koppelen aan vrijwel alle warmte-afgiftesystemen zoals een HR-ketel, warmtepomp, stadsverwarming, etc. 

Waarom lage temperatuurverwarming?

Energiebesparing

De meeste huishoudens in Nederland hebben radiatoren tegen de muur hangen die werken op basis van hoge temperaturen: 70°C tot 90°C. Wanneer er wordt gewerkt met lage temperatuurverwarming is de aanvoertemperatuur lager, werkt je warmte-afgiftesysteem efficiënter en bespaar je dus op je energierekening. Met een warmtepomp bespaar je de meeste energie. Hierbij blijft het belangrijk de woning goed te isoleren om de warmte vast te houden. De woning wordt ook gelijkmatiger verwarmd en voelt comfortabeler aan. Een nadeel is dat het opwarmen van de woning langer duurt dan traditionele radiatoren.    

Comfortabeler en gezond

Lage temperatuurverwarming heeft ook als voordeel dat het comfortabeler wordt ervaren en zorgt voor een gezondere lucht. Vloer-, wand- of plafondverwarming wordt over de hele vloer verspreidt, terwijl traditionele radiatoren slechts verwarmen op bepaalde punten. Zo zijn er ook geen koude hoekjes meer in de woning. Daarnaast zijn er minder sterke luchtstromen door opstijgende warmte, omdat het warmteverschil minder is. Hierdoor is er minder zwevend stof in de lucht waardoor mensen met gevoelige luchtwegen of allergieën dit als prettig ervaren.  

Lage temperatuurverwarming en een warmtepomp als warmtebron

Om de energierekening nog verder te verlagen is het mogelijk om een warmtepomp in combinatie met lage temperatuurverwarming te nemen. Deze milieuvriendelijke manier van verwarmen (en koelen) is dan ook toekomstgericht en kan zorgen voor een stijging in de waarde van de woning. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de woning wel goed geïsoleerd moet zijn.  

Lees hier meer over verschillende soorten warmtepompen

Lage temperatuurverwarming met vloer- en wand- en plafondverwarming afgiftesystemen

Een comfortabel binnenklimaat kan worden gerealiseerd door een combinatie van vloerverwarming en wandverwarming. Daarnaast kan plafondkoeling zorgen voor de benodigde koeling om ook tijdens de warme zomerdag een aangenaam binnenklimaat te krijgen. Zo heb je tijdens ieder seizoen een prettig binnenklimaat. 

 


Wil je graag geadviseerd worden over lage temperatuurverwarming, het plaatsen van een warmtepomp of  het installeren van verschillende klimaatsystemen? Neem dan contact op met één van onze specialisten of vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Zij vertellen alles over de werking, het proces en de toepassing hiervan. 

 

Vraag adviesgesprek aan

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen