Duurzaam verwarmen: vijf handige tips

 

Vraag adviesgesprek aan

Duurzaam uw huis verwarmen: tips

01-12-2020

Het wordt weer koud, de winter staat weer voor de deur en we kijken al uit naar de feestdagen. De winterperiode brengt daarnaast helaas ook veel kou met zich mee. Tijd om je huis te verwarmen! Maar hoe kun je je huis duurzaam verwarmen zonder gas en niet meteen een hoge prijs betalen voor je energierekening? In deze blog geven wij een aantal tips hoe jij in de winterperiode je huis duurzaam kunt verwarmen.

Duurzaam verwarmen

Tip #1. Zorg voor goede isolatie

Om een koude kamer te voorkomen denk je al gauw aan de verwarming iets hoger zetten. Effectief, maar het zorgt er ook voor dat je energierekening omhoog gaat. Je kunt er beter voor zorgen dat je de warmte die je opwekt langer in huis houdt. En hoe doe je dat? Je voelt hem al aankomen: door je woning goed te isoleren. Bij je woning isoleren kun je onder andere denken aan: het plaatsen van HR++(+) glas, vloerisolatie, gevelisolatie of dakisolatie. Waar je wel op moet letten bij isoleren is dat je de woning ook moet gaan ventileren om nog een gezond binnenklimaat te behouden.

Tip #2. Draai je thermostaat iets lager

Je verwarming hoeft niet altijd op zijn hoogst te staan. Wanneer je de thermostaat slechts een graad naar beneden draait, kun je al gauw €100 per jaar besparen. Je kunt ook voordat je gaat slapen de thermostaat iets lager letten om de nodige energiekosten te besparen. Een andere tip is om een slimme thermostaat te installeren. Wanneer je niet thuis bent kun je de verwarming op  afstand lager zetten en later weer omhoog zetten. Daarnaast kan de thermostaat ook je energieverbruik monitoren, of te kijken of je nog meer kunt besparen. Ook in de slaapkamer of andere ruimtes waar je minder vaak komt, kun je ervoor kiezen om de verwarming iets naar beneden te draaien. 

Tip #3. Plaats vloer- en muurverwarming

Duurzaam verwarmen gaat erg goed samen met het afgiftesysteem. Het afgiftesysteem is eigenlijk de 'warmteopwekker' voor je huis. Denk hier bijvoorbeeld aan de radiator en de convectorput. Daarnaast zijn er nog andere afgiftesystemen zoals: vloerverwarming en muurverwarming op basis van lage temperatuurverwarming (LTV). Vloer- en muurverwarming zijn niet alleen goed voor het klimaat en je portemonnee, maar zorgen ook nog eens voor comfort in huis. Het aanschaffen van de investering heb je dan ook snel terugverdient wanneer je honderden euro's per jaar op je energierekening bespaart.   

Tip #4. Onderhoud je verwarming regelmatig

Het onderhouden van je installatie zorgt niet alleen om rendabel en duurzaam te verwarmen, maar zorgt er ook voor dat je veilig kunt verwarmen. Het is namelijk wettelijk verplicht om je systeem te onderhouden. Wij adviseren om ten minste één keer per jaar je installatie te laten controleren. Dit zal niet bij alle installaties nodig zijn, bij sommige (nieuwere) installaties heb je mindere controle nodig. Raadpleeg je installateur welke termijn voor jouw installatie past.  

Tip #5. Duurzaam verwarmen met een zuinige installatie

Bij tip#3 hebben we vloer- en muurverwarming al genoemd. Maar een compleet klimaatsysteem bestaat uit meerdere onderdelen, zoals de 'warmteopwekker'. In de meeste huizen zorgt de cv-ketel voor de warmte in huis. Maar je kan je huis ook duurzaam verwarmen (en koelen) met een warmtepomp. Zo zijn er verschillende soorten warmtepompen. Werkt je cv-ketel nog gewoon goed? Dan kun je ook kiezen om naast je cv-ketel een warmtepomp te plaatsen. Dit wordt ook wel een hybride opstelling genoemd. De warmtepomp is hierbij leidend en de cv-ketel zal bijspringen wanneer er extra warmte nodig is. Bij het kiezen van de installatie kun je je door een adviseur laten adviseren, het meest rendabele systeem is namelijk afhankelijk van de situatie.  

Wat zeggen onze klanten

"We zijn erg tevreden over de klimaatregeling in ons huis. Je voelt nooit tocht, het is gelijkmatig dezelfde temperatuur, je hoort geen afzuiging of inblaas en je kookluchtjes zijn snel weg. Of het nou buiten heel koud is of heel warm, je merkt eigenlijk helemaal niets van alle systemen in de vloer en in de techniekruimte. Bij elkaar zijn we dus erg tevreden!"

     

- Bewoner villa te Blaricum

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"Goede communicatie en helder in de mogelijkheden. Zou zeker met ClimaLevel in gesprek gaan."

     

- Ellen

 

 

 

 

Wat zeggen onze klanten

"ClimaLevel heeft voor ons een duurzaam geïntegreerd klimaatsysteem ontworpen dat zomers koelt en winters verwarmt. Met het luchtbehandelingssysteem hebben we het hele jaar door een uitstekend geventileerd huis zonder dat je de behoefte voelt om een raam open te doen (het kan wel gewoon). Dankzij ClimaLevel genieten we elke dag van het fijne binnenklimaat in ons energie neutrale huis!"

     

- Erik

 

 

 

 

Duurzaam verwarmen zonder gas

Heb je niet genoeg aan de tips? En wil je nóg duurzamer gaan verwarmen? Geen paniek. Hiervoor zijn diverse duurzame klimaatinstallaties beschikbaar. Met een klimaatbeheersingssysteem krijg je volledige Climate Control in huis. Een hoge energierekening behoort hiermee tot verleden tijd. Daarnaast zijn klimaatsystemen ook nog eens comfortabel, hygiënisch en milieuvriendelijk. 
Meer weten over Gasloos bouwen? Klik dan op deze link

Advies Duurzaam verwarmen 

Wil je jouw bestaande woning graag verwarmen met behulp van een klimaatbeheersingssysteem? Neem dan contact op met één van onze specialisten of vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Zij vertellen alles over de werking, het proces en de toepassing van diverse klimaatsystemen. 

Verwarmen met vloerverwarming bij jouw nieuwbouwproject? Ook dit is mogelijk bij ClimaLevel. Lees meer over verwarmen met vloerverwarming

 

Neem contact op met een adviseur

Beoordeling: 4,9/5 - 15 beoordelingen